AZ

"Yediyimdən dad ala bilmirəm"... Dişlər fırçalandıqdan sonra yeyilib-içilən qidalar niyə "pis" dad verir?

Günə təzə başladığımız üçün dişlərimizi fırçalamaq səhər rutinimizin əvəzsiz bir hissəsidir və adətən sorğu-sual edilmədən atılan bir addımdır. Bəs, dişlərinizi fırçaladıqdan sonra bəzi qidaların dadının niyə gözlənilmədən dəyişdiyini heç düşünmüsünüzmü?


Bizimyol.info "webtekno"ya istinadən xəbər verir ki, bu, çoxumuzun yaşadığı bir vəziyyətdir, amma az adam bunun səbəbi barədə düşünür. Bəs səbəb nə ola bilər?

Əslində, bu acı dad hissi diş pastalarında olan natrium lauril sulfat (SLS) və ya natrium lauret sulfat (SLES) kimi səthi aktiv maddələrdən qaynaqlanır.

Bu kimyəvi maddələr diş pastalarına köpük əmələ gətirir və dişlərimizi təmizləməyə kömək edir, eyni zamanda dad duyğumuza təsir edir. Səthi aktiv maddələr, xüsusən də SLS, dad reseptorlarını boğaraq qida və içkilərin şirinliyini azaldır. Bundan əlavə, bu kimyəvi maddələrin ikinci təsiri onların turş dadını artırmasıdır. Bu təsir xüsusilə portağal suyu kimi turşulu içkilərdə özünü daha çox göstərir. Səhər içdiyiniz bir stəkan portağal suyu diş pastasının yaratdığı dad duyğusuna təsir edərək gözlənilməz turş dad verə bilər.

Bu halda içkiniz adi haldan daha acı dadlı və daha turş dada bilər. Xoşbəxtlikdən, bu təsirlər müvəqqətidir. Təxminən 30 dəqiqədən sonra tüpürcək diş məcunundakı kimyəvi maddələri sulandıracaq və dad duyğumuz normallaşacaq. Ancaq dişlərinizi fırçaladıqdan dərhal sonra bir şey istehlak etmək əvəzinə bir müddət gözləsəniz, sizin üçün daha yaxşı olar. Bu yolla siz diş sağlamlığınızı qoruya, yemək və içkilərin tam dadından həzz ala bilərsiniz.
Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
93
50
bakuinform.agency

10Mənbələr