AZ

Həkim gündə nə qədər kolbasa yeməyin təhlükəsiz olduğunu açıqladı

Heyvan məhsullarında olan doymuş yağlar ürək xəstəliyi riskini azaltmaq üçün məhdudlaşdırılmalıdır. 

Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə fazeta.ru-ya endokrinoloq və dietoloq Olqa Çuxaçeva məlumat verib.

"Doymuş yağlar, mövcud xəstəliklərdən asılı olmayaraq, bütün insanlara gündəlik kalori qəbulunun 10%-i ilə məhdudlaşdırılması tövsiyə olunan bir neçə qida komponentindən biridir. Bu, baş barmağın böyüklüyündə donuz piyi, kolbasa və ya yağ parçasıdır", deyə Çuxaçeva bildirib.

Doymuş yağların həddindən artıq qəbulu ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı ilə əlaqələndirilir. Onlar sağlam doymamış yağlardan (balıq və bitki yağlarından) daha yüksək ərimə nöqtələri ilə fərqlənirlər: otaq temperaturunda doymuş yağlar bərk qalır.

Yağsız ət, eləcə də balıq, dəniz məhsulları, paxlalılar, bitki yağları və qoz-fındıq seçərək doymuş yağların qəbulunu azalda bilərsiniz. Siz həmçinin yüksək işlənmiş məhsullardan qaçınmalısınız: deli ətləri, kolbasalar, şirniyyatlar, desertlər.

"Vücudumuzun doymuş yağları istehlak etməsinə ehtiyac yoxdur: onlar içimizdə əmələ gələ bilər. Pəhrizdə doymuş yağlar olmadan tamamilə qalmaq olduqca çətindir: hətta şübhəsiz ki, "yaxşı" (doymamış) yağların yaxşı mənbəyi hesab etdiyimiz balıq da, hazır formada 100 q yağda 1,5-2,5 q doymuş yağ ehtiva edir", deyə həkim izah edib.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
121
13
Mənbələr
Şərh ()
Bağla