RU

Dişləri məhv edən qidalar

Dişlərinizin vəziyyəti yalnız müntəzəm qulluq və diş həkimi ziyarətindən deyil, həm də qidalanmadan birbaşa asılıdır.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, diş həkimi və restavrator İvan Ruzin Gazeta.Ru-ya bildirib ki, hər gün yediyimiz qidalar həm minanın möhkəmlənməsinə, həm də diş ətinin sağlamlığının yaxşılaşmasına kömək edə bilər, həm də dişlərin çürüməsinə, kariyes və iltihaba səbəb ola bilər.

Belə ki, süd məhsulları (kəsmik, süd, pendir) dişlər üçün zəruri olan kalsiumun əsas mənbəyidir. Kalsium minanı gücləndirir və onun məhvinin qarşısını alır. Süd məhsullarının tərkibində diş minasını bərpa etməyə və ağızda pH balansını saxlamağa kömək edən bir protein olan kazein də var. Bundan əlavə, pendir tüpürcək istehsalını stimullaşdırır ki, bu da ağızı lövhə və qida qalıqlarından təbii təmizləməyə kömək edir. “İspanaq, brokoli, kahı və digər yaşıl tərəvəzlər təkcə kalsiumla deyil, həm də B vitaminləri ilə zəngindir.

Qızılbalıq, sardina və tuna balıqları D vitamininin əla qaynaqlarıdır ki, bu da orqanizmin kalsiumu mənimsəməsinə kömək edir. Balıq həm də dişlərin möhkəm saxlanmasında mühüm rol oynayan fosforla zəngindir. “Badam, qoz, balqabaq və küncütdə çoxlu kalsium və fosfor var ki, bu da minanın möhkəmlənməsinə və onun bərpasına kömək edir. Fındıq həmçinin dişləri təmizləməyə kömək edən və ağızda turşuluğu neytrallaşdıran tüpürcək istehsalını stimullaşdıran liflə zəngindir”, - deyə həkim bildirib.

Alma, yerkökü, kərəviz və armud hərtərəfli çeynəməyi tələb edir, bu da dişlərin və diş ətlərinin səthini təmizləməyə kömək edir, onları uşaqlara vermək xüsusilə vacibdir ki, onlar daha çox çeynəmə hərəkətləri etsinlər - bu, çənələrin böyüməsinə və formalaşmasına kömək edir. Bundan əlavə, bu məhsullar tüpürcək istehsalını stimullaşdırır ki, bu da təbii olaraq dişlərin səthindən qida qalıqlarını və bakteriyaları yuyaraq diş çürüməsi riskini azaldır.

“Su ənənəvi mənada qida məhsulu olmasa da, diş sağlamlığının qorunmasında əsas rol oynayır. Su qida qalıqlarını yuyur, tüpürcək əmələ gəlməsini stimullaşdırır və turşuluğu neytrallaşdırır ki, bu da kariyesin və iltihabın inkişafının qarşısını alır”, - ekspert bildirib.

Dişləri məhv edən qidalara gəlincə, həkim birinci yerə şirniyyat qoyur, istehlakı minimuma endirilir. Ağızdakı bakteriyalar şəkərlə qidalanır, emayeni aşındıran və diş çürüməsinin inkişafına kömək edən turşular istehsal edir. “Sitrus meyvələri, limonadlar, sirkə və duzlu qidalar yüksək dərəcədə turşudur ki, bu da minanı zəiflədir və eroziyaya səbəb ola bilər. Turşular minanı təşkil edən mineralları həll edərək, onu kariyesə daha həssas edir”, - Ruzin əlavə edib.

Ağ çörək, makaron və kartofda çox miqdarda sadə karbohidratlar var, tüpürcəklə təmasda olduqda şəkərə çevrilir. Şəkər diş çürüməsinə səbəb olan bakteriyalar üçün çoxalma yeridir. “Alkoqollu içkilər, xüsusilə spirtli içkilər və şərablar susuzluğa səbəb olur və tüpürcək istehsalını azaldır. Tüpürcək çatışmazlığı bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli şərait yaradır ki, bu da iltihab və kariyes riskini artırır, lakin bayramlarda bu mümkündür”, - stomatoloq qeyd edib.

Qəhvə və qara çay nəinki dişlərinizi ləkələyə bilər, həm də susuzluğa səbəb ola bilər. Bundan əlavə, bir çox insan bu içkilərə şəkər əlavə edir ki, bu da dişlərin çürümə riskini artırır. "Mən yaşıl çaydan yapışmağı məsləhət görürəm. Bu, dişlərinizə faydalı ola bilər, çünki tərkibində flüoridlər və emayeni gücləndirən və bakteriyalarla mübarizə aparan antioksidanlar var" dedi.

Diyetinizə kalsium, fosfor, vitamin və minerallarla zəngin qidaların daxil edilməsi dişlərinizi gücləndirməyə və diş çürüməsinin qarşısını almağa kömək edir. “Eyni zamanda, şəkərin, turşulu qidaların və içkilərin həddindən artıq istehlakından qaçmaq diş çürüməsi və digər diş problemlərinin yaranma riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Dişlərə qulluq düzgün qidalanmadan başlayır – bu, sağlam və gözəl təbəssüm üçün mühüm addımdır”, - deyə həkim bildirib.

 

Избранный
29
2
ucnoqta.az

3Источники