RU

Yumurtanın xolesterol səviyyəsinə təsiri

Harvard Universitetinin doktorantı Nik Norvitz yumurta istehlakının xolesterola təsirini yoxlamaq üçün qeyri-adi təcrübə aparıb.

"Cebheinfo.az" xəbər verir ki, bir ay ərzində gündə 24 yumurta yeyən, toplam 1 ayda 720 yumurta istehlak edən Norvitz, yüksək yumurta istehlakının xolesterol səviyyələrinə necə təsir etdiyini araşdırıb.

Norvitz məşhur inancın əksinə olaraq, həddindən artıq yumurta istehlakının "pis xolesterin" olaraq da bilinən LDL səviyyələrini artırmadığını kəşf edib. Bunun əksinə olaraq, təcrübənin sonunda LDL səviyyələri 18 % azalıb. Təcrübə boyu qan təzyiqini mütəmadi olaraq izləyən alim gözlədiyindən çox fərqli nəticələrlə qarşılaşıb.

Norvitzin yumurta istehlakının ürək xəstəliyi riskini artıracağına dair geniş yayılmış nəzəriyyələrə qarşı çıxır.

Bir çox alim və həkim yumurtaların damarlarda lövhə yığılmasına səbəb olaraq ürək xəstəliyi riskini artıra biləcəyini müdafiə edir. Lakin bu təcrübə göstərdi ki, pəhriz xolesterolu həmişə zərərli nəticələr vermir.

Norvitzin bağırsaq hüceyrələrində ifraz olunan xolesin hormonunun qaraciyərə daha az LDL istehsal etməsi üçün siqnal verdiyini irəli sürən bəzi nəzəriyyələrlə izah edilə bilər. Bu nəticələr sosial mediada böyük marağa səbəb olub və bir çox insan yumurta istehlakı ilə bağlı fikirlərini bölüşüb.

Bu təcrübə, yemək vərdişləri ilə bağlı yeni suallar ortaya çıxararaq, yumurta istehlakı və xolesterol arasındakı əlaqə haqqında əhəmiyyətli bir müzakirəyə başlayıb.

Bununla belə, mütəxəssislər xolesterol probleminiz varsa, həkiminizlə məsləhətləşmədən yemək vərdişlərinizi dəyişməməyi tövsiyə edir.

Избранный
12
cebheinfo.az

1Источники