EN

Şərab, şokolad və giləmeyvə: Sizi xəstəlikdən qoruyur!

Flavonoidlərlə zəngin qidalar və içkilərlə zəngin bir pəhriz araşdırmaya görə demans inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər. Alimlərin fikrincə, bu birləşmələrin istehlakının artırılması xəstəliyin riskini 28%-ə qədər azaldır.

News24.az Lent.az-a istinadən xəbər verir ki, əsasən giləmeyvə, şokolad və çay kimi bitki qidalarında olan flavonoidlər antioksidant, iltihab və xərçəng əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır.

Onlar həmçinin xroniki xəstəlik riskinin azalması və idrak funksiyasının yaxşılaşması ilə əlaqələndirilir ki, bu da onları beyin sağlamlığını qorumaq üçün kritik edir.

Tədqiqat 40-70 yaş arası 120 mindən çox britaniyalının pəhrizini təhlil edib. Tədqiqatçılar qeyd ediblər ki, gündəlik olaraq giləmeyvə, qırmızı şərab və çay da daxil olmaqla, flavonoid tərkibli qidaların istehlakı demansiya ehtimalının azalması ilə əlaqələndirilir. Təsir xüsusilə genetik riski yüksək olan insanlarda və depressiya simptomları yaşayanlarda özünü göstərib.

Bu tapıntı demansın qarşısını almaq üçün pəhrizə flavonoidlərin daxil edilməsinin vacibliyini vurğulayır. Lakin bunun peşəkar tibbi yardımı əvəz etmədiyini xatırlamaq lazımdır. Hər hansı bir sağlamlıq probleminiz varsa, həkiminizlə məsləhətləşməlisiniz.

Chosen
19
news24.az

1Sources