AZ

Endokrinoloq milyonlarla insanın sevimli yeməyinin zərərləri barədə xəbərdarlıq edib

Fast food və çörək məhsulları səbəbindən yaddaş pisləşir


Fast food, şirniyyat və xəmir məhsulları sevənlər yaddaşlarını itirmək riski ilə üzləşirlər və bu proses geri dönməzdir. Bu barədə endokrinoloq, tibb elmləri doktoru Zuxra Pavlova danışıb.


Aztibb.az “Medzdrav.İnfo”ya istinadən xəbər verir ki, həkimin sözlərinə görə, fast food tipli məhsullar yaddaşı pozur və bu, həmişəlikdir. Alimlər hesab edirlər ki, əgər yeniyetməlik dövründə "yağlı, şirin və nişastalı yeməklərdən" sui-istifadə etsəniz, yaddaşla bağlı problemləri aradan qaldırmaq mümkün deyil"..


Həkim gənc siçovullar üzərində aparılan təcrübədən danışıb. O göstərib ki, lazımsız qidalar öyrənmə, konsentrasiya və oyanmada pozğunluq yaradır. Yağlı və şirin qidalarla qidalanan siçovullar asetilxolindən demək olar ki, heç bir siqnal almayıb və buna görə də hadisələri daha pis xatırlayıblar. Lakin onların yaddaşı düzgün qidalanmaya sonrakı keçiddən sonra da yaxşılaşmayıb.


Alimlər bunu onunla izah edirlər ki, yeniyetməlik beynin inkişafında çox mühüm dövrdür.


Əvvəlki tədqiqatlar da müəyyən edib ki, çips, soda kimi məmulatlar və buna bənzər qeyri-adi qidalar onkoloji də daxil olmaqla 30-dan çox xəstəliyin riskini artırır.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
58
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq