AZ

Bu meyvələr həzm üçün zərərlidir

Yayda çoxlu meyvələrdən həzz ala bilirik. Bu meyvələr təkcə susuzluğumuzu yatırmır, həm də orqanizmimizi, sağlamlığımızı və enerjimizi qoruyub saxlamağa kömək edir. Meyvələr ümumiyyətlə sağlıqlı olsa da, bəziləri həddindən artıq qəbul edildikdə həzm sisteminə zərər verir.

 

Sfera.az bildirir ki, yay meyvələri sağlam qida rasionuna dadlı əlavədir, lakin həddindən artıq qəbulu bəzi insanlar üçün həzm problemlərinə səbəb ola bilər.

 

Şarda Universitetinin Qidalanma və Dietologiya kafedrasının dosenti Zubia İslam hansı meyvələrin həzm problemlərinə səbəb ola biləcəyini açıqlayıb.


Qarpız

 

Qarpız nəmləndirici xüsusiyyətlərinə və təravətləndirici dadına görə ideal bir yay meyvəsidir, lakin xüsusilə fruktoza malabsorbsiyası olan (bədənin lazımi qida maddələrini əmələ gətirmədə çətinlik çəkməsi) insanlar üçün onu müəyyən miqdarda istehlak etmək vacibdir. Qarpızın tərkibində yüksək miqdarda fruktoza var, təbii şəkər onu həzm etməkdə çətinlik çəkən insanlarda şişkinlik və qaz yarada bilər.

 

Daş meyvələr

 

Şaftalı, gavalı və albalı kimi daş meyvələr sulu və ləzzətlidir, lakin onların tərkibində bəzi insanlar üçün çətin həzm oluna bilən şəkər spirti -sorbitol var. Sorbitol bağırsaqlarda fermentləşə bilər ki, bu da çox miqdarda qəbul edildikdə şişkinliyə, qaz əmələ gəlməsinin artmasına və ishala səbəb olur.


Manqo

 

Manqo lif və təbii şəkərlə zəngin tropik bir meyvədir. Lif həzm üçün yaxşı olsa da, çoxlu manqo yemək, xüsusilə mədəsi həssas olan insanlar üçün narahatlığa səbəb ola bilər. Manqonun həddindən artıq qəbulu da şişkinlik, qaz və hətta ishala səbəb ola bilər.

 

Ananas

 

Ananas şirin və kəskin dadı ilə tanınır, lakin tərkibində ağızda və mədədə qıcıqlanmaya səbəb ola bilən bir ferment - bromelain də var. Bromelainin iltihabı azaltmaq kimi bəzi faydaları olsa da, çox miqdarda ananas yemək ağız yaralarına və mədə narahatlığına səbəb ola bilər.


Sitrus meyvələr

 

Sitrus meyvələri C vitamini və digər vacib qida maddələri ilə zəngindir, lakin onların yüksək turşuluğu həssas mədəsi və ya reflyusu olan insanlar üçün problem yarada bilər. Portağal, qreypfrut və ya digər sitrus meyvələrinin həddindən artıq istehlakı reflü simptomlarını pisləşdirə, mədə və mədəaltı vəzin narahatlığına səbəb ola bilər.

 

Bu o demək deyil ki, bu meyvələrdən həmişəlik imtina etməlisiniz. Normasında qəbul edildikdə, istisna hallar çıxmaq şərtilə, heç bir problem yarana bilməz.

 

Aynil

Sfera.az

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
72
2
Mənbələr
Şərh ()
Bağla