AZ

Keyfiyyətli dondurmanı necə seçək? - AÇIQLAMA

Havanın istiləşməsi ilə dondurma mövsümü də yaxınlaşır. Bəs keyfiyyətli, insan orqanizminə zərərsiz dondurmanı necə seçə bilərik?

Qida eksperti Elsevər Fərzəliyev BiG.AZ-a bildirib ki, normalda dondurma insana mənfi təsir göstərməməlidir. Çünki onun tərkibində insana mənfi təsir edəcək heç bir inqrident olmamalıdır. Lakin dondurmanın xammalı olan süd tez xarab olan məhsullara aiddir. Dondurmanın keyfiyyətini göstərən digər amil tərkibindəki sudur. Südünün tərkibinə heç bir əlavə su qatmaq ehtiyacı duyulmur.Tərkibində su olarsa, su və südün tərkibindəki su ayrı-ayrı donma temperaturuna malik olduğundan dondurularkən əlavə edilmiş su kristallar şəklində paylanmış olur:

"Dondurma mövsümü başlayıb deyəndə fikirlərimiz qarışır. Dondurma il ərzində yararlı olan bir məhsuldur. Əgər o dondurma təbii xammaldan hazırlanırsa, ona əlavə edilən dadverici və ətirvericilər təbii inqridentlər olarsa, insan orqanizminə zərəri ola bilməz. İkinci halda dondurma adından görünür ki, soyuq məhsuldur. Dondurma normal insan orqanizminə mənfi təsir göstərmək qabiliyyətinə malikdir. Əgər dondurmanı ard-arda, 3 dondurmanı birdən istifadə etsək, soyuq halda udqunsaq, boğazımıza mənfi təsir edə bilər. Normalda dondurma insana mənfi təsir göstərməməlidir. Çünki onun tərkibində insana mənfi təsir edəcək heç bir inqrident olmamalıdır. Lakin dondurmanın xammalı olan süd tez xarab olan məhsullara aiddir. Dondurma istehsal edərkən ilk keyfiyyət amili südün keyfiyyət göstəriciləri nəzərdə tutulur. Təbii ki, istifadə olunan dondurmanın insan orqanizminə mənfi təsirini araşdırmaq üçün bizdən dərin laboratoriya tədqiqatları tələb olunur. Biz onlar vasitəsilə öyrənə bilərik ki, dondurmanın tərkibində insana təsir edəcək hansı mənfi inqrident mövcuddur. Bir halı da qeyd edim ki, dondurmanın tərkibində toksikoloji məhsul olarsa, zəhərləndirici təsir göstərə və dərhal nəticəsi qida zəhərlınməsi ilə yekunlaşa bilər. Dondurmanın keyfiyyətini göstərən digər amil tərkibindəki sudur. Südünün tərkibinə heç bir əlavə su qatmaq ehtiyacı duyulmur. Buna görə də dondurmanın fiziki xüsusiyyətlərinə gəldikdə o,ağızda asanlıqla əriməlidir. Tərkibində su olarsa, su və südün tərkibindəki su ayrı-ayrı donma temperaturuna malik olduğundan dondurularkən əlavə edilmiş su kristallar şəklində paylanmış olur. Bu hal adətən qumlaşma adlanır".


BiG.Az
Seçilən
34
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq

Arvadını sevgilisi ilə birlikdə tutdu - Ölümündən əvvəl bunları paylaşdı - FOTO
16074
İvana Sertin Şri-Lanka istirahəti - Fil ilə əyləncəli görüntüləri - FOTO/VİDEO
15761
Zaqatalada baş verən ağır yol qəzasının təfərrüatları məlum olub - YENİLƏNİB VİDEO
15401
Adəmin atası AZADLIĞA BURAXILDI - VİDEO
13337
Tiktokda saçını qırxıb etiraz edən qadın kimdir? - MARAQLI FAKT
11963
Lənkəranda meyiti tapılan 70 yaşlı qadınla bağlı bəzi təfərrüatlar məlum olub - FOTO - YENİLƏNİB
9516
"Zaur, yenə çaşdın..." - VİDEO
7869
Minimum əmək haqqı nə qədər arta bilər?
6001
Öldürdüyü qardaşı 30 il əvvəl onu bıçaqlayıbmış...
6000
Səhhəti pisləşən Elcan Rəsulovun vəziyyəti NECƏDİR? - ÖZƏL
5921
Elçin boşandığını etiraf etdi - FOTOLAR
5104
ATV-dəki verilişi yıxıb sürüdü... - Video
4995
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
4415
5 ailə üzvünü öldürən Əhməd azadlığa çıxır? - Vəkil açıqladı
4222
Oteldə zəhərlənən vəzifəlilərlə bağlı ŞOK İDDİA: Yanlarında qızlar olub? – VİDEO
4086
Azərbaycanlı müğənninin konsertində qızlar SAÇ YOLDUYA ÇIXDILAR - VİDEO
3233
"Komedixana"nın ulduzları haralıdır? - SİYAHI
3224
Qeyri-sabit, yağıntılı hava mayın 18-dək davam edəcək - XƏBƏRDARLIQ
2984
Bu şəxslərə Prezidentin fəxri təqaüdü veriləcək - SƏRƏNCAM
2955
Aparıcı Namidə İsayevaya vəzifə verildi
2794