AZ

“Səhər yeməyində bunları yeməyin”- Həkim xəbərdarlıq edir

Səhər yeməyi günün ən vacib yeməyidir və onu ötüşdürməmək vacibdir. Əks təqdirdə ciddi sağlamlıq problemləri ilə üzləşə bilərsiniz. Səhər yeməyinin bədənə yalnız fayda gətirməsi üçün onun tərkibinə nəzarət etmək vacibdir.

Editor.az xəbər verir ki, bu barədə SM-Clinic-in qastroenteroloqu Valeriya Lomova açıqlamasında deyib. O, hansı qidaların acqarına qəbul edilməməli olduğuna diqqət çəkib. Onun sözlərinə görə, səhər yeməyini sağlam etmək üçün qastroenteroloqlar omlet, yumurta, dənli bitkilər, avokado, qoz-fındıq, güveç, yaşıl çay və itburnu dəmləməsi kimi qidaları daxil etməyi tövsiyə edir: ” “Eyni zamanda elə qidalar var ki, onları acqarına qəbul etmək tövsiyə edilmir. Bunlara, xüsusən də boş bir mədədə qəhvə daxildir, bu da mədə mukozasını qıcıqlandıra bilər və mədə-ezofagial reflü və ürək yanmasının meydana gəlməsinə kömək edən xlorid turşusunun istehsalını artıra bilər. Həmçinin qastrit və ya xoranın inkişaf riski var”. Ancaq həkimin dediyi kimi, qəhvədən tamamilə imtina etməyə ehtiyac yoxdur, çünki çoxlu faydalı xüsusiyyətlərə malikdir. Yeməkdən sonra və tercihən südlə içmək lazımdır.

“Səhər yeməyində çörək, xəmir və sadə karbohidratları yeməməlisiniz. Belə qidalar qanda insulinin səviyyəsini sürətlə artırır ki, bu da çəki artımına səbəb olur. Bunun əvəzinə taxıl kimi mürəkkəb karbohidratlar yemək daha yaxşıdır”, – qastroenteroloq əlavə edib. Həmçinin onun sözlərinə görə, acqarına meyvə şirələri içmək v sitrus meyvələrini yemək olmaz: “Turşuların və qaba liflərin olması səbəbindən onlar mədə mukozasını qıcıqlandıra və nəticədə qastriti ağırlaşdıra və ya xoralara səbəb ola bilər. Qıcılmış süd məhsulları səhər yeməyi üçün zərərli olmasa da, səhərlər heç bir faydası olmaya bilər. Fakt budur ki, oyandıqdan sonra mədədə yüksək konsentrasiyalı xlor turşusu var ki, bu da faydalı bakteriyaları zərərsizləşdirir, onları faydalarından məhrum edir”. O, həmçinin qeyd edib ki, ac qarına qaynar su da içmək olmaz. Onun sözlərinə görə, səhər saatlarında su içmək sağlamdır, lakin o, otaq temperaturunda olmalıdır, çünki həddindən artıq isti su mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra və iltihaba səbəb ola bilər. O, həmçinin qeyd edib ki, səhər yeməyini atlamamaq lazımdır – belə vərdiş öd kisəsində daşların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Bundan əlavə, səhər yeməyi həzm proseslərini aktivləşdirməyə kömək edir.

//Gülnarə Abasova, Editor.az

Seçilən
17
13
editor.az

10Mənbələr