AZ

Bağırsaqları bitirən 5 QİDA: Çipsdən qızardılmış yeməklərə, kolbasadan qırmızı ətə...

Sevdiyiniz zərərli qidaların, qızardılmış qidaların və şəkərli qidaların bağırsaq sağlamlığına necə təsir etdiyini bilirsinizmi? Çipsdən kartof qızartmasına, zülaldan şirniyyata qədər sevdiyiniz yeməklər bağırsaqlarınıza dəhşətli ziyan vurur. Bəs, hansı qidalar bağırsaq sağlamlığını pozur? Qeyri-sağlam bağırsağın əlamətləri hansılardır? Təfərrüatlar...Bəzi qidalar ehtiyatla istehlak edilməli, digərlərindən isə tamamilə imtina edilməlidir. Bağırsaq mikrobiomunuz barmaq iziniz kimi fərdidir, daha sağlam və xoşbəxt bir həyat yaşamaq istəyiriksə, heç birimizin gözardı etməməli olduğumuz bir şeydir. Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Federica Amati bildirrir ki, bağırsaq sağlamlığı hər gün nə yediyimizdən asılıdır.ULTRA emal olunmuş qidalarBir çox insanın gündəlik kalori qəbulunun demək olar ki, yarıdan çoxu indi ultra işlənmiş qidalardan (UPF) gəlir. Bu qidalar mətbəx şkafınızda nadir hallarda rastlaşacağınız və ya konservantlar, tatlandırıcılar, süni rənglər və ləzzətlər kimi əlavələr ehtiva edən çoxlu inqrediyentlərdən ibarətdir.Yüksək UPF qəbulu bağırsaq mikrobiotasını dəyişdirə və iltihaba səbəb ola bilər. Aşağıdakı qidaların hamısı bağırsaq sağlamlığı üçün zərərlidir:- Kolbasa- Toyuq naggets- Kütləvi çörək istehlakı- Şəkər əlavə edilmiş səhər yeməyi taxılları- Biskvit- Şəkər əlavə edilmiş qatıqlar- Hazır şorbalar- Dondurma-CipsilərUPF-nin yüksək istehlakının ürək xəstəlikləri, tip 2 diabet, irritabl bağırsaq sindromu, depressiya, astma və xərçənglə əlaqəli olduğu bildirilir.Ultra işlənmiş qidaların ən böyük problemi onların qida maddələrində zəif olmasıdır, buna görə də insanlar onları həddindən artıq istehlak edirlər, çünki bədən qida maddələri axtarır və onları ala bilmir. Buna görə yeməyi dayandırmaq üçün siqnal almırıq. Onların tərkibində bağırsaq mikrobiomunu pozan emulqatorlar da var.Dərin qovrulmuş qidalarQızartmada istifadə olunan yağ növləri (günəbaxan və ya kolza, qarğıdalı və ya soya kimi rafine toxum yağları) emal prosesinin təbiətinə görə çox zərərlidir. Və bunlar bağırsaqlara çox zərər verə bilən omeqa-6 ilə çox zəngindir. Əgər yağı istifadə etdikdən sonra yenidən qızdırsanız, bağırsaq divarımıza zərər verən Advanced Glycation End Products mənasını verən AGE-lər əmələ gəlir. Biz demirik ki, bir daha heç vaxt cips yeməsiniz, ancaq diyetinizdə qızardılmış qidaların miqdarını azaltmağa çalışmalı və bağırsaq mikroblarınızı dəstəkləmək üçün aralarında həqiqətən yaxşı yemək yeməlisiniz.ŞəkərŞəkər bağırsaqlarınızdakı arzuolunmaz mikrobları qidalandırır, bu da faydalı maddələri sıxışdırır. Həm də qidalandırıcı faydaları yoxdur. Əslində, biz şəkəri həzm etdikdə, sırf onu parçalamaq üçün qida qəbul etdiyimiz üçün bir çatışmazlığı hiss edirik. Bütün şəkərlər bağırsaq sağlamlığı üçün zərərlidir. Yüksək dərəcədə emal olunmuş məhsul olan yüksək fruktoza qarğıdalı siropunun bağırsaq mikrob tərkibini əhəmiyyətli dərəcədə pozduğu sübut edilmişdir. Çiy (pasterizasiya olunmamış) bal və əsl ağcaqayın siropu az qida dəyərinə malikdir, lakin yenə də çoxlu şəkər ehtiva edir.Süni dadlandırıcılarSüni dadlandırıcılar bağırsaqda patogen və ya "pis" bakteriyaların böyüməsini təşviq edir. Bağırsaq mikrobiomu onları parçalamağa çalışır, lakin bu dadlandırıcılar nə edəcəyini bilməyən süni kimyəvi maddələrdən ibarətdir. Mikrobların süni tatlandırıcıları parçalama prosesi yaxşı mikrobları öldürən bəzi pis əlavə məhsullar yaradır. Mütəxəssislərin fikrincə, bəzi insanlar bağırsaq mikrobiomundan asılı olaraq süni dadlandırıcıların mənfi təsirlərinə digərlərinə nisbətən daha həssasdırlar. Ksilitol kimi şəkər spirtləri daha az qıcıqlandırır. Lakin sukraloza və aspartamdan tutmuş acesulfame kalium (Ace-K) kimi bütün süni tatlandırıcılardan qaçınmaq lazımdır.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
90
50
baku.news

10Mənbələr