AZ

Şirin içkilər xərçəng yaratmır əksinə… – ARAŞDIRMA

Nyu York Universitetinin Qrossman Tibb Məktəbinin alimləri şəkərli içkilərin istehlakı ilə xərçəngin inkişafı arasında heç bir əlaqə tapmayıblar.

 Medianews.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri Scientific Reports (SciRep) jurnalında dərc olunub.

Onlar müəyyən ediblər ki, şirələr və qazlı içkilərin tərkibindəki şəkər ağız boşluğunun mikrob tərkibini dəyişir, diş və diş ətinin çürüməsinə səbəb olur.

Araşdırmada 70 mindən çox insan iştirak edib. Onların arasında əvvəllər mədəaltı vəzi xərçəngi və ya baş və boyun bədxassəli şişləri diaqnozu qoyulmuş könüllülər də var idi. Alimlər bütün könüllülərin pəhrizlərini təhlil edərək, onların adətən nə qədər şəkərli içki qəbul etdiyini müəyyən ediblər. Şirniyyat kateqoriyasına şirələr, qazlı içkilər, çay, limonadlar və təbii şəkərli kofe içkiləri daxildir.

Tədqiqat şəkərli içkilərin istehlakı ilə xərçəngin inkişafı arasında əhəmiyyətli bir əlaqə tapmayıb. Bununla belə, alimlər “maye şəkərin” ağız mikrobiomunun bakterial tərkibinə mənfi təsir göstərdiyini müəyyən ediblər.

Xüsusilə, şəkərlə zəngin içkilərin istehlakı Lactobacillus rhamnosus və Streptococcus tigurinus da daxil olmaqla Bifidobacteriaceae ailəsində taksonların (mikroorqanizmlərin növləri) daha yüksək nisbi bolluğu ilə əlaqələndirildi. Fusobacteriales (Leptotrichia və Campylobacter) və Lachnospiraceae və Peptostreptococcaceae cinsləri isə şəkərli içki içənlər arasında daha az yayılıb.

Alimlər qeyd ediblər ki, mikrobiomada bu cür dəyişikliklər dərin kariyesin inkişafına, lövhə əmələ gəlməsinin intensivliyinin artmasına və diş əti ciblərinin, diş ətinin iltihabi xəstəlikləri zamanı əmələ gələn patoloji formasiyalara səbəb ola bilər.

 

Seçilən
95
2
medianews.az

3Mənbələr