AZ

Həkim kolon xərçənginə səbəb olan qidaları açıqlayıb

Pəhrizdə həddindən artıq şəkər və işlənmiş ət bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini artırır.

Bu barədə doktor Aleksandr Myasnikov “Ən mühüm şey haqqında” verilişinin efirində danışıb.

Myasnikov qeyd edib ki, gündə 50 qram emal olunmuş ətin (kolbasa, kolbasa və s.) müntəzəm istehlakı kolon xərçənginə tutulma riskini 16% artırır. Şəkər və lif çatışmazlığı (tərəvəz, meyvə və digər bitki qidalarında olur) də təhlükəlidir.

Cərrah və koloproktoloq Badma Başankaev qeyd etdi ki, əti həftədə bir və ya iki dəfə yemək olar. Bununla belə, mütəmadi olaraq pulsuz tibbi müayinədən keçmək vacibdir. Buraya gizli qan üçün nəcis testi daxildir. Nəticə müsbət olarsa, kolonoskopiya göstərilə bilər. Həm də 50 yaşında bütün insanlar tərəfindən qəbul edilməlidir. Əgər qohumlarınızda kolon xərçəngi varsa, daha əvvəl müayinə olunmalısınız.

Mənbə: gazeta.ru

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
34
1
dogru.az

2Mənbələr