AZ

Yağlı qidalar gənc yaşda infarkt və insult riskini artıra bilər

Böyük Britaniyada və Şərqi Finlandiya Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, uşaqlıqda çox yağlı, şirin və yüksək kalorili qidalar yemək arterial sərtliyin artmasına gətirib çıxarır ki, bu da gənc yetkinlik dövründə infarkt və insult riskini artırır.
QHT.az xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərdi ki, uşaqlıqda daha çox yağlı, şəkərli və yüksək kalorili qidalar qəbul edən iştirakçılarda daha çox tərəvəz, meyvə, taxıl, balıq və paxlalı bitkilər olanlara nisbətən daha sərt damarlar var. 10 yaşında iltihab əleyhinə bitki qidalarının (giləmeyvə, tərəvəz, toxum, qoz-fındıq, ədviyyatlar) istehlakı əlavə olaraq arterial sərtliyin azalmasına səbəb oldu.
Alimlər izah etdilər ki, arterial sərtlik infarkt və insultun əsas təxribatçılarından biridir. Arterial divarların tədricən sərtləşməsi və ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması təbii qocalma prosesinin bir hissəsidir. Bununla belə, qeyri-kafi qidalanma, araşdırmaların göstərdiyi kimi, gənc yaşda da sağlamlığa zərər verə bilər.
 
Pərvanə Fərhadqızı

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
102
2
qht.az

4Mənbələr