AZ

Palma yağı faydalıdır, yoxsa ...

Palma yağı ilə bağlı sübutlar ziddiyyətli olsa da, o, hələ də sağlam pəhrizin bir hissəsi ola bilər.

Palma yağı demək olar ki, hər yerdə tapılır. Bundan qəti şəkildə çəkinməsəniz, palma yağı olan qidaları müntəzəm olaraq istehlak edirsiniz. 
Ucnoqta.az xəbər verir ki, EatingWell portalı palma yağının insan sağlamlığına necə təsir etdiyini və onu pəhrizinizə daxil etməyə dəyər olub olmadığını araşdırıb.

Palma yağı nədir və harada istifadə olunur?
Palma yağı palma yağının meyvəsindən alınır. Vətəni Qərbi və Mərkəzi Afrikadır.
Palma yağından əsasən qidalarda istifadə olunur. Otaq temperaturunda və yüksək tüstü nöqtələrində yarı bərk qalmaq qabiliyyətinə görə, peçenye və bişmiş məmulatlar, şokoladlar, marqarinlər və başqaları kimi rəfdə dayanıqlı işlənmiş qidaların istehsalında geniş istifadə olunur.
Palma yağının digər istifadə sahələrinə aşağıdakılar daxildir: sabun, diş pastası, pomada, makiyaj və digər kosmetika, heyvan yemi

Palma yağının qida dəyəri
Bir xörək qaşığı palma yağında təxminən 120 kalori var. Onun yağ turşularının yarısı doymuş, digər yarısı isə monodoymamış və çoxlu doymamış birləşmələrdən ibarətdir.
Qidalanma baxımından palma yağı karotenoidlərlə (antioksidantlar) zəngindir. Həm də yaxşı bir E vitamini mənbəyidir.

Palma yağının faydaları
Ümumiyyətlə, pəhriz yağları yağda həll olunan vitamin və mineralların bütün bədənə çatdırılması üçün vacibdir və hormonlar (məsələn, testosteron və estrogen kimi) kimi aktiv birləşmələrin əmələ gəlməsini təşviq edir.
Bundan əlavə, palma yağı korluğun qarşısını almağa, immunitet sistemini gücləndirməyə və hamiləliklə bağlı ağırlaşmaların riskini azaltmağa kömək edən yaxşı A vitamini mənbəyidir.

Palma yağı həmçinin kardioprotektiv və neyroprotektiv təsirlərə malikdir. Tərkibində güclü antioksidant olan E vitamini forması olan tokotrienol (T3) var. Tədqiqatlar göstərdi ki, T3 bədənin əksər hissələrinə, o cümlədən ürək, beyin, qaraciyər, böyrəklər, mədə və sümüklərə qoruyucu təsir göstərir. Bundan əlavə, T3 LDL xolesterolu ("pis" səviyyə kimi tanınan) 38%-ə qədər azaltmağa kömək edə bilər.

Mümkün çatışmazlıqlar
Palma yağının potensial faydalarına baxmayaraq, zərərləri də ola bilər. Doymuş yağ tərkibinə görə. Doymuş yağların həddindən artıq istehlakı ürək xəstəliyi riskinin artması ilə əlaqələndirilir, çünki o, LDL xolesterolunu artırır və HDL ("yaxşı" adlanan) xolesterolu azaldır.

Bununla belə, palma yağı və sağlamlıq haqqında ədəbiyyatın nəzərdən keçirilməsi palma yağının istifadəsini ürək-damar xəstəlikləri ilə əlaqələndirən qəti sübut tapılmayıb. Əslində, nəzərdən keçirilmiş bir araşdırma, qırmızı ət və süd məhsulları kimi digər qidalı yağ mənbələrinin həddindən artıq istehlakının, fiziki hərəkətsizlik və digər həyat tərzi amillərinin palma yağı istehlakından daha çox ürək-damar xəstəliklərinin inkişafında rol oynadığını aşkar edilir.
Bu o deməkdir ki, bu yağ balanslaşdırılmış pəhrizin bir hissəsi kimi təhlükəsiz şəkildə istehlak edilə bilər.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün qeydiyyatdan keç və ya login ol. Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
69
Mənbələr
Şərh ()
Bağla