AZ

Pəhriz zamanı doyumlu yemək şirniyyata olan iştahanı azaldır - Britaniyalı dietoloq

Pəhriz zamanı doyumlu, zülalla zəngin qidalar yüksək kalorili şirniyyata olan iştahanı azaldır.

Azpost.info bildirir ki, bu barədə “Daily Mail”-ə britaniyalı dietoloq Robbi Pedik bildirib.

Həkimin fikrincə, pəhriz zamanı qəsdən daha az şirniyyat və digər “səhv” qidalar yemək istəyi effektiv nəticə verməyə bilər. Fakt budur ki, sərt məhdudiyyətlər səbəbindən “qadağan olunmuş” məhsullar daha da arzuolunan olur. Bu reaksiya psixoloji aclıq adlanır.

Dietoloq izah edib ki, şirniyyata olan həvəsin tez-tez yaranması təkcə psixoloji aclıqdan deyil, həm də fizioloji aclıqdan qaynaqlanır. Bədənin qidaya real artan ehtiyacı həm qida çatışmazlığından, həm də porsiyaların qeyri-kafi ölçülərindən yaranır.

Şirniyyatlara həddən artıq düşkün olmamaq üçün Paddik doyumlu, zülalla zəngin qidalara diqqət yetirməyi tövsiyə edir. Eyni zamanda, gündə ən azı üç dəfə yaxşı yemək lazımdır. Bundan sonra da şirniyyat yemək istəyi yaranarsa, dietoloq bir az gözləməyi və bu ehtiyacın nədən yarandığını anlamağa çalışmağı məsləhət görür.

Şəkərlə zəngin qidalara olan istək mənfi emosiyaların öhdəsindən gələ bilməmək səbəbindən yaranarsa, taymer təyin etməli və bir müddət (yeməkdən əvvəl) gözləməlisiniz. Hər növbəti dəfə gözləmə müddəti bir və ya iki dəqiqə artırılmalıdır. Bu məşq diqqətinizi digər fəaliyyətlərə çevirməyə və emosiyalarınıza “yeməyi” dayandırmağa kömək edir.

Seçilən
30
50
Mənbələr
Şərh ()
Bağla