AZ

Tədqiqatlar ultra emal edilmiş zərərli qidaların niyə xərçəngə səbəb olduğunu tapdı

Tədqiqat göstərir ki, həddindən artıq zərərli yemək yemək orqanizmin xərçəngə qarşı müdafiə mexanizmlərindən birini sıradan çıxarır.

AZXEBER.COM xəbər verir ki, Sinqapur Universitetinin tədqiqatçıları ultra emal olunmuş qidaların niyə xəstəliyin bəzi formaları ilə əlaqəli olduğunu kəşf etdiklərinə inanırlar.

Təxminən 3 milyon britaniyalı hazırda xərçənglə yaşayır və Macmillan xərçəng dəstəyinə görə, bu rəqəmin 2040-cı ilə qədər 5,3 milyonu keçəcəyi gözlənilir.

Hər il təxminən 55000 qadına süd vəzi xərçəngi diaqnozu qoyulur. Mütəxəssislər dünyada yeni yoluxma hallarının 2020-ci ildəki 2,3 milyondan 2040-cı ilə qədər 3 milyona yüksələcəyini proqnozlaşdırırlar.

Ekspertlər deyir ki, çərəzlər, sosislər və hazır yeməklər kimi qidalarda duz, yağ, şəkər və süni əlavələr çox olur və bunların hamısı xərçənglə əlaqələndirilir. Metilglioksal bədən yağları və şəkərləri parçalayan zaman ayrılan bir birləşmədir. \"Cell” jurnalında dərc edilən son araşdırma kimyəvi maddələrin BRCA2 gen mutasiyası olan siçanlarda hüceyrələrə necə təsir etdiyini araşdırıb. Bu mutasiyanın sinə vəzi xərçəngi və yumurtalıq xərçəngi riskini artırdığı bilinir. Tədqiqatçılar metilglioksalın BRCA2 adlı xərçənglə mübarizə aparan genin fəaliyyətini müvəqqəti dayandırdığını aşkar ediblər.

Mütəxəssislər kimyəvi maddənin yüksək səviyyədə olmasının bəzi xərçənglərdə görülən genetik mutasiya nümunəsi ilə əlaqəli olduğunu söyləyib.

Ayşən
Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
210
18
azxeber.com

10Mənbələr