AZ

Hər kəs bilmədən ondan istifadə edir: 1 ildə 10 yaş qocaldır - FOTOLAR

Hər gün milyonlarla insan tərəfindən qəbul edilir. SİA xəbər verir ki, zövqlə yeyilən bu yemək daimi halsızlıq və yorğunluq hissi yaradır. Bundan əlavə, xroniki xəstəliklərin riskini artırır. Mütəxəssislər xəbərdarlıq edir ki, sürətli qocalmağa səbəb olan bu qida pəhrizdən xaric edilməlidir. Bəs, zərərli təsirlərinə baxmayaraq, hər gün hansı qida istehlak edilir? Bunu eşidəndə çox təəccüblənəcəksiniz.

Son zamanlar bir çox insan çörək yeməyi dayandırıb. Eyni zamanda, karbohidratsız pəhrizlər əvvəlkindən daha populyardır.

İnsanlar un əsaslı məhsulları yeməkdən imtina etdikdən sonra onların həyatında hansı dəyişikliklərin olacağı barədə çoxlu məlumatlar var.

Çörək yeməyən insanların dərisi daha sağlam olur, daha asan arıqlayır və daha enerjili olur. Gəlin çörəyin bədəninizə təsirlərinə nəzər salaq.

AĞ ÇÖRƏK VƏ QARA ÇÖRƏK

Tam buğda çörəyi, çovdar və ya tam buğda unundan hazırlanmış çörək tamamilə sağlamdır. Ancaq ağ çörəyə gəldikdə, nəticələr o qədər də yaxşı deyil.

20-ci əsrdə un və maya dəyişdi, enerji tutumlu maddələr və əlavələr ilə əvəz olundu.

DƏRİ PROBLEMLƏRİ

Dəri sızanaqları adətən çörəyin tərkibində olan qlütendən yaranır. Bədən qlüteni xaric edə bilmir, buna görə də bağırsağın zədələnməsinə səbəb olur.

HƏZM PROBLEMLƏRİ

Gluten, yuxarıda qeyd etdiyimiz kimi, müxtəlif həzm problemlərinə səbəb ola bilər. tam taxıl çörəyi; Tərkibində mühüm element olan lif olsa da, un məhsullarında bu yoxdur.

PİYLƏNMƏYƏ SƏBƏB OLUR

Çörək yeməyi dayandıran insanların 70%-dən çoxu ilk 2 həftə ərzində arıqlayır. Orta dilim çörəyin tərkibində 0,6 qram lif var və digər maddələr bədən yağına çevrilir. Çörəyin glisemik indeksi şokoladdan da yüksəkdir.

Çörək yeməyin zərərləri istehlak miqdarı, növü və fərdi sağlamlıq vəziyyəti kimi müxtəlif amillərdən asılı olaraq dəyişə bilər. Amma ümumiyyətlə, tərkibində həddindən artıq miqdarda təmizlənmiş ağ un olan çörək növləri bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Çörək istehlakının potensial zərərləri bunlardır:

ŞƏKƏR VƏ YAĞ TƏRKİBİ

Bəzi çörək növləri, xüsusilə supermarketlərdə satılan qablaşdırılmış çörəklər yüksək miqdarda şəkər və yağ ehtiva edə bilər. Bu, kalori qəbulunu artıra və çəki nəzarətinə mənfi təsir göstərə bilər.

Buğda, arpa və çovdar kimi taxıllarda olan qlüten bəzi insanlar üçün problem ola bilər. Qlütenə qarşı həssaslığı və ya çölyak xəstəliyi olan insanlar tərkibində özü olan çörək istehlak etdikdə həzm problemləri və digər sağlamlıq problemləri ilə üzləşə bilərlər.

Müəllif: Söylü Ağazadə
Seçilən
172
9
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq

Umayra Tağıyevadan TƏCİLİ AÇIQLAMA: Tədbir görülür 
26688
2 ay əvvəl itkin düşmüş qadının qəsdən öldürülməsi müəyyən olunub
26358
Azərbaycanda 22 yaşlı tələbə qəsdən öldürülüb: Saxlanılan var
18131
26 il əvvəl qaçırılan şəxs qonşunun zirzəmisindən tapıldı - VİDEO
17067
Evdə yaşayış olduğunu bilmirdik, gecədən-gecəyə gəlirmişlər: Qonşular danışdı -
14416
Sabah 20 dərəcə isti olacaq
9682
May ayında Azərbaycana qar yağdı - VİDEO
8829
Razılıq əldə olundu: Zəngəzur dəhlizi bu istiqamətdə AÇILIR - Mühim YENİLİK
8593
Asif Əsgərov: Yanğın nəticəsində evlərə ziyan dəyib, xəsarət alan yoxdur
8490
Gələn həftə 3 gün iş olmayacaq? - RƏSMİ AÇIQLAMA
8306
Zaur Baxşəliyevin ailəsində xoş gün!
7233
Bakıda qadın 202 nəfəri aldatdı - FOTO
7144
“Ağ çiçəyim”in külə dönməsinin SƏBƏBİ AÇIQLANDI - VİDEO
6961
“Rövşən öpür, mən öpürəm. Səhərə qədər sevişirik onunla” – Elnarədən SƏMİMİ ETİRAF – VİDEO
6908
Azərbaycanlının erməni qızı ilə VİDEOsu müzakirə yaratdı
6595
Tələbənin qətlə yetirildiyi müəmmalı ev: Səhər çıxıb, axşam gələn digər iki şəxs kimdir? - VİDEO
6485
Azərbaycanda təcili yardım maşını sosial şəbəkələrdə diqqət çəkdi - FOTO/VİDEO
6443
Məşhur futbolçu 32 yaşında öldü - FOTO
6034
Azərbaycan nefti ucuzlaşıb
5991
Tiktokda saçını qırxıb etiraz edən qadın kimdir? - MARAQLI FAKT
5866