AZ

Xərçəng riskini azaldan qidalar – SİYAHI

Qəhvə, brokoli, pomidor və s. kimi qidaların müntəzəm istehlakı xərçəngə tutulma riskini azaldır.
 
Moderator.az xəbər verir ki, bu barədə “Gazeta.Ru”ya Mamma klinikasının baş həkimi, onkoloq, onkoloji cərrah və kimyaterapevt Anton İvanov məlumat verib .
 
“Brokoli və gül kələm süd vəzi xərçəngi riskini azaltmağa kömək edən antioksidanlar ehtiva edir, qəhvə isə dəri xərçənginin qarşısını almağa kömək edir. Bundan əlavə, pomidor və qaragilədə likopen var ki, bu da profilaktik xüsusiyyətləri ilə məşhurdur”, – İvanov deyib.
 
Onkoloqun fikrincə, xərçənglə mübarizə aparan antioksidantlar, pəhriz lifi və fitoestrogenlərlə zəngin olan taxıllar kolon xərçənginin qarşısını almağa kömək edə bilər.
 
“Arugula kimi tünd xaçlı göyərtilərdə antioksidan xüsusiyyətlərə malik olan və bəzi xərçəng növlərinin inkişafının qarşısını alan karotenoidlər var. Yaşıl çay da kömək edir, onun tərkibində xərçəngin inkişafını ləngidən və xəstələrin rifahını yaxşılaşdıran flavonoidlər var”, – deyə həkim bildirib.
 
O qeyd edib ki, vitamin və mineral mənbəyi olan kətan toxumu, dəniz yosunu, həmçinin qoz-fındıq, giləmeyvə və meyvələr də xərçənglə mübarizəyə kömək edir.
Seçilən
208
28
Mənbələr
Şərh ()
Bağla