RU

Qarpız belə görünürsə, yeməyin! - XƏBƏRDARLIQ

Yayın ən məşhur və üstünlük verilən meyvələrindən olan qarpız süfrələrdə öz yerini tutub. Bir çox insan dadlı qarpız tapmaqda çətinlik çəkir. Sərinləməyin ən dadlı üsullarından biri olan qarpızı seçərkən nələrə diqqət etməliyik? Qarpızın yaxşı və pis tərəflərini necə bilmək olar? Qarpız seçmək üçün məsləhətlər...

Ucnoqta.az xarici mətbuata istinadən xəbər verir ki, qarpızın içindəki çatlar böyük təhlükənin əlaməti ola bilər. Bu uzanma işarələri forxlorfenuron adlı böyüməni artıran kimyəvi maddənin nəticəsidir. Forxlorfenuron, ABŞ kimi bəzi ölkələrdə rəsmi orqanlar tərəfindən istifadə üçün təsdiqlənmiş bir neçə hormon maddələrindən biridir. Ancaq bu kimyəvi maddənin göründüyü qədər də təhlükəli olmadığını söyləyənlər də var.

Bəzi tibb işçiləri və ekoloqlar deyirlər ki, bu kimyəvi maddə bədənə daxil olduqda xərçəngə səbəb ola bilər. Lakin ABŞ Qida Administrasiyası bunun əksini iddia edir və araşdırmaların insanlar və heyvanlar üzərində heç bir yan təsir göstərmədiyini bildirir.

Rəsmi orqanların təhlükəsiz hesabatlarına baxmayaraq, vətəndaş təşkilatlarının iddiaları davam edir. İddialara görə, forxlorfenuron adlı böyümə hormonu xərçəngə səbəb olmaqla yanaşı, neyrotoksin kimi də təhlükə yaradır.

Yəni beyin sağlamlığı üçün son dərəcə zərərlidir. Təhlükə xəbərdarlığını ciddi qəbul edənlərin edə biləcəyi yeganə şey bu kimyəvi maddənin istifadə edildiyi məhsulları ayırd etməkdir. Çünki rəsmi məlumatlara görə, sağlam hormon olan forxlorfenuronu qısa müddətdə qadağan etmək çətindir. Bu üsulları mövzu ətrafında düşünən anti-hormon fəalları irəli sürüb. Hormon rəqiblərinin diqqət çəkdiyi ən əhəmiyyətli əlamət meyvənin strukturunda çatlaqlardır.

Forchlorfenuron böyüməni sürətləndirdiyindən, bu çatlar sürətlənmiş böyümədən sonra aydın görünür. Forxlorfenuronu istifadə edən meyvələr təbii həmkarları kimi canlı və yetişmiş, bəzən təbii həmkarlarından daha canlı görünə bilər. Bu görünüş yüksək cazibədar məhsullarla nəticələnsə də, dadına gəldikdə vəziyyət dəyişir. Canlı və yetişmiş görünən qarpız dişlədiyiniz zaman yumşaq bir dad verirsə, təəssüf ki, o, forxlorfenurona və ya buna bənzər bir hormona məruz qalmış ola bilər. Çünki vaxtından əvvəl yetişən meyvə öz ətrini çıxarmadan yığılır.

İstifadə olunan hormon qarpızı vaxtından əvvəl yetişdirdiyi üçün bu, meyvənin tərkibindəki suyun tərkibinə də təsir edir. Meyvələr vaxtından əvvəl yetişdiyi üçün tərkibində kifayət qədər maye ola bilməz. Forxlorfenuron hormonu meyvəni o qədər tez yetişdirir ki, qarpızda sevdiyimiz qırmızı rəng tam inkişaf edə bilmir. Təəssüf ki, canlı və parlaq qabığın altından çıxan bu ağımtıl qırmızı böyümə hormonunun əlamətlərindən biridir. Hormonun təsiriylə vaxtından əvvəl yetişən qarpızın toxumları adət etdiyimiz qara rəngdən çox uzaqdır. Hormonal qarpızlarda qara və qalın toxumlar yerinə ağ və nazik toxumlar görünür.

Ancaq bu ağ toxum ucu yalnız adi qarpız üçün işləyir. Bunu ağ toxumlu qarpız çeşidi ilə qarışdırmayın.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Избранный
6
1
ucnoqta.az

2Источники