EN

Qışa hazırlıq: qadınların nəzərinə - Ölümcül bakteriya yarana bilər

Yay fəsli gəldiyi üçün qışa hazırlıqlar başlanıb. Artıq növbənöv turşu və mürəbbələrin hazırlanması aparılır. Müvafiq şəraitdə hazırlanmayan konservlərdə əmələ gələn toksinlər ölümcül ola bilər. Bu qidaların uzun müddət qalacağını nəzərə alsaq, diqqət etməli olduğumuz vacib məqamlar var.

Teleqraf.com xəbər verir ki, mütəxəssislər konservləşdirilmiş qidalarda baş verə biləcək ölümcül botulinum bakteriyasına qarşı xəbərdarlıq edirlər.

Müvafiq şəraitdə hazırlanmayan konservlərdə əmələ gələn toksinlər ölümcül ola bilər. Konservləşdirilmiş məhsulların hazırlanma prosesinə ilk mərhələdən son mərhələyə qədər çox ehtiyatlı yanaşmaq lazımdır. Ev şəraitində hazırlanan konservlər düzgün bağlanmadığı və saxlanmadığından, açıldıqdan sonra qısa müddətdə istehlak edilmədikdə xarab olurlar. Mütəxəssislər ən güclü zəhər adlandırdıqları və konservləşdirilmiş qidalarda baş verə biləcək ölümcül "botulinum" bakteriyalarına qarşı xəbərdarlıq edirlər. Konservləşdiriləcək tərəvəzlərin alınmasından tutmuş hazırlanaraq istehlakına qədər bütün proseslərdə gigiyena şərtlərinə diqqət yetirmək çox vacibdir. Konserv üçün istifadə olunacaq tərəvəzlər təzə, yetişmiş, göyərmə və göyərmələrdən təmizlənmiş, kiflənməmiş olmalıdır. İlkin hazırlıq zamanı tərəvəzlər yaxşıca yuyulmalı və konserv üçün uyğun doğranmalıdır. Konservlərdə mikroorqanizmlərin əmələ gəlməsinin qarşısını almaq üçün tərəvəzləri düzgün üsulla qaynatmaq vacibdir. Konservləşdiriləcək tərəvəzlər turşuluq dərəcəsindən asılı olaraq təzyiqli qablarda 10-20 dəqiqə qaynadılmalıdır. Meyvə və pomidor kimi turşuluğu yüksək olan qidalar təxminən 20 dəqiqə qaynadılmalıdır. İstifadə olunacaq bankalar və qapaqlar əvvəlcə axan suyun altında yuyulmalıdır. Daha sonra bankalar və qapaqlar qazanda 15 dəqiqə qaynadılmalıdır. Bankalar böyük maşalardan istifadə edərək qazandan çıxarılmalı və təmiz mətbəx dəsmalına çevrilməlidir.

İstifadə edilmiş banka qapaqlarına heç vaxt üstünlük verilməməlidir. Çünki əvvəllər istifadə edilən konservin qapağı tam bağlanmır və bankaya hava sızmasına səbəb olur. Bu səbəbdən hər dəfə yeni və sterilizasiya olunmuş qapaqlardan istifadə etmək lazımdır. Konservləşdirilmiş qidalar sərin, quru yerdə birbaşa günəş işığından qorunmalıdır. Konservləri istehlak etməzdən əvvəl qapağı yoxlanılmalıdır. Qapaqda şişlik və qabarıqlığın olması bakteriyaların çoxalmasının göstəricisidir. Bu vəziyyətdə konservləşdirilmiş qidalar heç vaxt istehlak edilməməlidir. Bundan əlavə, qapaqda sızma tərəvəzlərin rəng və qoxusunun dəyişməsi kimi hallarda konservlərin xarab olduğu deməkdir. Korlanmış konservlər heç vaxt istehlak edilməməlidir. Konservlər soyuducuda saxlamaq şərti ilə açıldıqdan sonra 2-3 gün ərzində istehlak edilməlidir. Konservləri tez istehlak etmək üçün çox böyük olmayan bankaları seçmək məsləhətdir. Açılmamış qutular 6 aya qədər saxlanıla bilər. Açılmış konservləri uzun müddət gözləmək və istehlak etmək bakteriyaların əmələ gəlməsini sürətləndirir və qida zəhərlənməsinə səbəb olur.


Müəllif: Şəbnəm Zahir
Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

1Sources