EN

Bədəni toksinlərdən təmizləyən 6 faydalı qida ...

Mütəxəssis Dietoloq Səlahəddin Dönmez xəstəliklərdən qoruyan qidalanma məlumatlarını paylaşıb.

Ucnoqta.az xəbər verir ki, mütəxəssis düzgün qidalanma vərdişləri ilə xəstəliklərdən qorunmağın yollarını izah edib. Bəs sağlam qidalanmanın sirləri nələrdir...

İlk şey kifayət qədər duz istehlak etməkdir, 1 çay qaşığı duz kifayətdir. Həddindən artıq duz və protein istehlakı gündəlik suya ehtiyacı artırır. Həddindən artıq duz istehlakı hipertoniya, mədə xərçəngi, böyrək xəstəlikləri və albuminuriya, omba sınıqları və osteoporoz və piylənmə üçün risk faktorudur. Bundan əlavə, duz əzələ və sinir sisteminin işləməsi üçün lazımdır. Gündə 5 qramdan çox olmamalıdır, bu da 1 səviyyəli çay qaşığı duz deməkdir.

İkincisi, hər gün təzə tərəvəz yediyinizə əmin olun. Təzə tərəvəzlər, antioksidantların və pəhriz liflərinin bolluğu sayəsində bağırsaq sağlamlığımızı qoruyan ən sağlam qidalardır.
Burada nəzərə alınmalı olan yeganə şey çiy tərəvəzlərin həddindən artıq istehlakını məhdudlaşdırmaqdır. Çiy tərəvəzlər mədədə həzm pozğunluğuna və qastritə səbəb ola bilər.

Üçüncüsü, düzgün miqdarda təzə meyvə seçmək. Son zamanlar tez-tez eşitdiyim meyvənin şəkər və zəhər olması fikri qətiyyən doğru deyil. Təzə meyvə yeməsək, ağız, farenks, mədə və kolon xərçəngi riski artır. Burada önəmli olan gündə 2 porsiyadan çox seçim etməməkdir. Banandan əncirə, qarpızdan almaya, çiyələkdən naringisinə qədər hər meyvə şəkər deyil, sağlam antioksidanlarla zəngin desertlərdir.

Dördüncüsü, bütün taxılların gündəlik yeməklərinizdə ən azı ikisinə daxil olmasını təmin edin. Hər yeməkdə çörək yemək məcburiyyətində deyilsiniz, ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, hər yeməkdə sağlam tam taxıl istehlakı diabet, ürək xəstəlikləri, xərçəng və hipertoniyadan qoruyur. Turşu çörəyindən bulğara, tam buğdalı düyüdən qarabaşaq yarmasına qədər boşqabınızda taxılların olması sağlamdır.

Beşincisi, quru paxlalıları həftədə ən azı 3 dəfə seçin. Paxlalılar qan şəkərini ən yaxşı şəkildə tarazlayan və xolesterinin yüksəlməsinin qarşısını alan qidalardır.
Bir çox paxlalı bitkilər bağırsaqlardakı ağır metalları təmizləməyə kömək edir. Paxlalılar sizi tox tutaraq daha yaxşı arıqlamağa kömək edir.

Altıncı və sonuncu vacib amil, hər gün süd və süd əvəzediciləri istehlak etmək, qırmızı və ağ ətdən çox yemək deyil, hər bir fərd üçün xüsusi uyğun porsiyalar istehlak etməkdir. Kifayət qədər süd içmək sümük sağlamlığının əsas şərtidir.
Gündə 1 stəkandan artıq suya ehtiyac yoxdur. 1 kasa qatıq və ya 1 stəkan kefir və 2 dilim pendir yemək kifayət qədər süd məhsulları almağımıza zəmanətdir. Qırmızı ətin daha az, ağ ətin daha çox seçilməsi ürək xəstəliklərindən xərçəngə qədər yaxşı qidalanmanın qarşısını alır.

Chosen
35
ucnoqta.az

1Sources