AZ

Həkim istidə qidalanma ilə bağlı məsləhətlər verib

Yayda yağlı, qızardılmış və hisə verilmiş qidalardan imtina etmək daha yaxşıdır


İsti havaların gəlişi ilə bir çox insan sualla qarşılaşır: belə havada necə düzgün qidalanmaq olar?


Aztibb.az xəbər verir ki, diyetoloq Roza Qarasim “İzvestiya”ya müsahibəsində bu sualı cavablandırıb.


İsti mövsümdə içmə rejiminə riayət etmək çox vacibdir. Əgər içmə rejiminiz əvvəllər tənzimlənməyibsə, dehidrasiyadan qaçmaq üçün indi bunu etməyin vaxtıdır, ekspert qeyd edib. İsti havada bədənin su istehlakı bir yarımdan iki dəfə artır, buna görə də mayenin adi miqdarını artırmaq vacibdir.


"+32 dərəcə və yuxarı temperaturda gündə 3 litrə qədər maye içmək lazımdır", - diyetoloq vurğulayıb.


Qablaşdırılmış şirin şirələrə, şirin qazlı sulara və mineral sulara nisbətən adi suya üstünlük verilməlidir. Həmçinin su balansını doldurmaq üçün çay, təzə sıxılmış şirə və ya şəkər əlavə edilməmiş kompot istifadə edilə bilər. Bundan əlavə, evdə giləmeyvə ilə və ya meyvəsiz, həmçinin sərinlik hissi verən nanə ilə sitrus limonadları hazırlaya bilərsiniz.


Mütəxəssis eyni zamanda vurğulayıb ki, kofe ilə kifayətlənmək olmaz, çünki o, istidə daha da susuzluq yaradır və tərlə mayenin xaric olmasını artırır.


Onun sözlərinə görə, istidə duz istehlakı minimuma endirilməlidir - gündə 5 q-dan çox olmamalıdır. Xüsusilə turşulardan qaçın, çünki onlar həddindən artıq istehlak edilərsə, ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola biləcək maye tutulması baş verir.


Unutmayın ki, yay qida yoluxucu infeksiyalarının yayılma vaxtıdır, ona görə də təzə hazırlanmış yemək və ya ən azı iki-üç gündən çox olmayan soyuducuda saxlanılan yemək yemək daha yaxşıdır, deyə dietoloq əlavə edib.


O, həmçinin qeyd edib ki, yay tərəvəz və meyvələr mövsümüdür. Onlar isti mövsümdə ən çox üstünlük verilir. Diyetinizə taxılkimilər və yağsız balıq da daxil edilməlidir. Yay yeməkləri sırasında müxtəlif soyuq şorbalar yer tutur. Tərkibində ət və ya balıq olan bu cür şorbalar nahar və şam yeməyində yeyilə bilər.


"Əgər nahar üçün ət və ya balıq olmadan sırf tərəvəzli soyuq şorba içmisinizsə, onda protein ehtiyacını artırmaq üçün onları mütləq şam yeməyinə əlavə etməlisiniz", deyə həkim əlavə edib və belə şorbaları özünüzüz hazırlamasına çağırıb.


Onun sözlərinə görə, yayda ən arzuolunmaz qidalar yağlı, qızardılmış qidalar, mayonezli salatlar, hisə verilmiş qidalardır.


Şiş kababı - ənənəvi yay yeməyi hazırlayırsınızsa, bunun üçün yalnız təzə ətdən istifadə edin, xüsusən toyuq və ya hinduşka ətindən istifadə edin, onu az yağlı souslarda və ya daha yaxşısı öz şirəsində marinatlayın və onlara tərəvəz əlavə etməyi unutmayın.


O, həmçinin isti havalarda süd məhsullarını diqqətlə seçməyi və yalnız ən təzəsini seçməyi tövsiyə edib.


“Çay yumurta və ya sarısı bişməmiş yumurta, məsələn, qaynadılmış və ya qızardılmış yumurta isti havalarda istehlak edilməməlidir, çünki kifayət qədər bişmədikdə salmonella ölmür”, - ekspert xəbərdarlıq edib.


O, həmçinin qeyd edib ki, isti havalarda dondurma yemək tövsiyə olunur, lakin ehtiyatla: boğaz ağrısına səbəb olmamaq üçün çox və tez yeməyin, həmçinin keyfiyyətsiz görünən dondurmalardan istifadə etməyin.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
82
aztibb.az

1Mənbələr