AZ

Piylənmənin gizli səbəbləri

Daxili Xəstəliklər Mütəxəssisi Prof. Dr. Osman Erk; “Bu ciddi problemə tez-tez istehlak etdiyimiz hazır qidalar, plastiklər, kosmetika və hətta siqaretlərdə olan hormonları pozan kimyəvi maddələr də səbəb ola bilər.

Dünyada artmaqda olan və ürək, xərçəng, şəkərli diabet kimi xəstəliklərlə sıx bağlı olan piylənmə sağlamlığımız üçün ciddi təhlükədir. Üstəlik, bütün yaş qruplarında, o cümlədən uşaqlarda onun tezliyi sürətlə artır. Dünya əhalisinin az qala yüzdə 70inin artıq çəki olduğunu ifadə edən Daxili Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Osman Erk, ətrafımızdakı kimyəvi maddələrin "dövrün epidemiya xəstəliyi" olaraq xarakterizə edilən piylənmənin inkişafına böyük təsir etdiyini ifadə edərək, bu təhlükəni belə izah edib:

Hormonal sistemi pozan və çəki artımına səbəb olan zəhərli kimyəvi maddələrə “obesogenlər” deyilir. Obesogenlər bir çox cəhətdən piylənməyə səbəb olur. Onun təsirləri; yağ hüceyrələrini artırmaqla, maddələr mübadiləsini yavaşlatmaqla; Aclıq və toxluq mexanizmlərini pozaraq və tiroid istehsalına təsir edərək; Onlar insulin müqaviməti yaratmaq və ya mədəaltı vəzi məhv etməklə özünü göstərir.

Plastik, qatqılı qidalar, hormonlar və pestisidlər, bəzi kosmetika, təmizlik məhsulları, pestisidlər, bəzi mebellərdə, pərdə və xalçalarda istifadə edilən alov gecikdiricilər, bəzi oyuncaqlar, dərmanlar, siqaret tüstüsü və hava çirkliliyi obesogenlər kimi müəyyən edilir. Ətraf mühitin çirklənməsi piylənmə problemini daha da artırır. Körpələr, uşaqlar, hamilə qadınlar və yaşlılar obezogen kimyəvi maddələrə daha çox həssasdırlar. Üstəlik, hormon balansının pozulması sonsuzluq, erkən yetkinlik, xərçəng, autizm və hiperaktivlik kimi problemləri tetikler. Hətta kiçik miqdarlar da böyük təsir göstərə bilər.

Piylənmə və pəhrizlə bağlı 87 elmi araşdırmanın təhlili göstərdi ki, bitki mənşəli pəhriz arıqlamaq üçün ən təsirli üsuldur. İşlənmiş qidalara əsaslanan pəhriz və oturaq həyat tərzi sağlamlığın ən böyük düşmənləridir. Fiziki məşq və yemək vərdişlərində əhəmiyyətli dəyişikliklər piylənmə və piylənmə ilə əlaqəli diabet kimi xroniki xəstəliklərin baş verməsini yüzdə 60 azaldır. Təbii ki, gizli təhlükə olan 'hormonu pozan' kimyəvi maddələrdən mümkün qədər qaçınmaq lazımdır. Konservləşdirilmiş və hazır qidaların istehlakını azaltmağa çalışın. Tərkibində ağır metallar olan dərin dəniz balıqlarından, tərkibində antibiotiklər olan əkinçilik balıqlarından və yağlı ətlərdən çəkinin. Odadavamlı, yapışmayan qazan və tavalardan istifadə etməyin. Qida istehlakı və saxlanması zamanı plastik əvəzinə şüşə məhsulları seçin. Plastikdə olan Bisfenol A seyflərdə və bankomat qəbzlərində də var. Buna görə də bu fişlərlə tez-tez təmasdan çəkinin. Tərkibində bir çox kimyəvi maddələr olan kosmetika və yuyucu vasitələrdən az istifadə edin. Mümkünsə, təbii olanları seçin. Alova davamlı məhsullarla işlənmiş mebel, pərdə və ya xalça almayın. Antibakterial məhsullardan istifadə etməyin. Kimyəvi maddələr də ev tozunda toplana bilər. Buna görə də, tozlu mühitləri tez-tez nəm parça ilə təmizləyin. Otaq ətirlərindən istifadə etmək əvəzinə ətrafınızı havalandırın. Milçək kovucuları yerinə lavanda, nanə və limon kimi təbii efir yağlarından istifadə edin. Həkimlə məsləhətləşmədən əlavələr qəbul etməyin. Xülasə, həyatınızdakı kimyəvi maddələri mümkün qədər azaltmağa çalışın.

2011-ci ildə Birləşmiş Millətlər Təşkilatının keçmiş Baş katibi Pan Gi Mun bütün dünyaya çox mühüm xəbərdarlıq edərək, piylənmə və piylənmənin yaratdığı xəstəliklərə diqqət çəkib: “Dünya ölür... Taun, qrip, Ebola, QİÇS-dən deyil. ; Daha çox insan piylənmənin yaratdığı yoluxucu, lakin mikrob olmayan xəstəliklərdən (şəkərli diabet, ürək xəstəlikləri, xərçəng, demans) ölür. Bu xəstəliklər bu gün həm inkişaf etmiş, həm də inkişaf etməkdə olan ölkələrdə yoluxucu xəstəliklərdən qat-qat böyük təhlükədir. Təcili tədbirlər alınmalıdır.''

Türkiyə Obezite Araşdırma Dərnəyinin məlumatına görə, 'Piylənməyə səbəb olduğu bilinən bir çox faktorlar arasında ən əhəmiyyətliləri həddindən artıq və düzgün olmayan qidalanma və fiziki fəaliyyətin olmamasıdır. Ənənəvi təbii qidalar yerinə; Enerjisi sıx, hazır, yarı hazır, işlənmiş qidalar tez istehlak olunur. Rafine taxıl və rafine şəkər istehlakının artması, paxlalı bitkilərin və tərəvəzlərin istehlakının azalması və emal üsulları gündəlik qida rasionunda təmizlənmiş karbohidratların miqdarını artırıb. Fruktoza ilə zəngin qarğıdalı şərbəti qida və içkilərdə bolca istifadə edilməyə başlandı. Hazır və yarımfabrikatlar, duz, heyvani zülal və yağlar, bitki yağı, trans yağ və marqarin istehlakı artıb. Kalori və yağ məhdudiyyəti ömrün uzadılmasına əlavə müsbət təsir göstərir. Maye kalorilər aclıq hissini təmin edə bilməz, çünki tərkibində lif yoxdur. Meyvə şirələri və şəkərli içkilər piylənmənin əsas səbəblərindəndir. Beliniz və boynunuz nə qədər qalın olsa, ömrünüz bir o qədər qısalır.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
17
turkustan.az

1Mənbələr