AZ

Alimlər aqressiv xərçəngin mənbəyini sadalayıblar

Alimlər bildiriblər ki, yüksək dərəcədə işlənmiş qidaların istehlakı müxtəlif xəstəliklərin, o cümlədən aqressiv xərçəngin bir neçə formasının inkişaf riskini artıra bilər.

Aztibb.az xəbər verir ki, “British Medical Journal”da (BMJ) dərc edilən son tədqiqat hesabatı bir çox səhiyyə təşkilatının yüksək işlənmiş qidalar və onların insan sağlamlığına mənfi təsiri ilə bağlı narahatlığını təsdiqləyir.

Xərçəng riskini artıra bilər

Fast food, qazlı içkilər, desertlər və s. kimi qidaların həddindən artıq istehlakı ilə bağlı patoloji vəziyyətlərə xüsusi diqqət yetirilir, tərkibində çox vaxt şəkər, duz və müxtəlif əlavələr var ki, bu da tədqiqatların göstərdiyi kimi, mədə və bağırsaq xərçəngi, qaraciyər, mədəaltı vəzinin inkişaf riskini artırır.

Mütəxəssislər qida rasionunda bu cür məhsulların istehlakını məhdudlaşdırmağı, eyni zamanda qidalanmaya, təzə meyvə, tərəvəzə, taxıllara, bitki mənşəli zülallara daha çox diqqət yetirməyi tövsiyə edirlər.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
161
1
aztibb.az

2Mənbələr