AZ

Endokrinoloq mühüm elementi olan “xərçəng əleyhinə” menyu təqdim edib

Fol turşusu çatışmazlığı xərçəng və Alzheimer xəstəliyinə səbəb olur

Sağlam inkişaf üçün insan orqanizmi hüceyrələrin əmələ gəlməsində, zərərli amin turşularının parçalanmasında və qırmızı qan hüceyrələrinin yaranmasında böyük rol oynayan fol turşusuna ehtiyac duyur.

Aztibb.az “Life” portalına istinadən xəbər verir ki, endokrinoloq Qalina Smirnovanın sözlərinə görə, gündəlik pəhrizin düzgün seçilməsi ən vacib vitamin çatışmazlığından qorunmağa kömək edəcək.

Fol turşusunun əsas mənbələri ispanaq, qulançar, Brüssel kələmi və brokoli kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdir. Paxlalı bitkilərdə, qaraciyərdə və yumurtada bu maddədən heç də az yoxdur. Bununla belə, onları az bişirmək lazımdır, çünki istilik vitaminləri məhv edir. Alkoqol və bəzi dərmanlar da turşunun udulmasına mane ola bilər.

Bədənin vitaminin əlavə hissəsinə ehtiyacı olduğunu başa düşmək o qədər də çətin deyil. Turşu çatışmazlığının ilk əlamətlərinə baş ağrıları, arıqlamaq, sürətli ürək döyüntüsü, zəiflik və daimi yorğunluq daxildir.

Göy tərəvəzlər təkcə zəngin vitamin dəsti ilə deyil, həm də orqanizm üçün çox zəruri olan lif bolluğu ilə məşhurdur. Maksimum miqdarda faydalı mikroelementləri ehtiva edən beş növ göyərti xüsusilə vurğulanır.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
70
aztibb.az

1Mənbələr