AZ

İngiltərədəki elm adamları daha faydalı ağ çörək istehsal etməyə çalışırlar

İngiltərə alimləri tam buğda çörəyi qədər sağlam, lakin görünüşü və dadı ağ çörəyə bənzəyən yeni çörək növü yaratmağa çalışırlar.

Ağ çörək həvəskarlarını hədəf alan layihə, İngiltərədə qidaların sağlamlıq faydalarını artırmaq üçün hökumət tərəfindən maliyyələşdirilir . Tədqiqatçılar çörək qarışığına az miqdarda noxud, lobya və taxıl, həmçinin buğda kəpəyi və buğda cücərti əlavə etməyi planlaşdırırlar. Çörək istehsalçıları əvvəllər una kəpək qataraq ağ çörəyini daha sağlam hala gətirməyə çalışsalar da, müştərilərin dadı və quruluşu xoşuna gəlməyib. Araşdırma hələ ilkin mərhələdədir.

Turkustan.az xəbər verir ki,tədqiqat qrupunun liderlərindən biri, Aberystwyth Universitetindən Dr. Ketrin Hovart bildirib ki, alimlər ağ unun kimyəvi tərkibini ətraflı təhlil etməyə başlayıblar.

Dr. Howarth, ağ çörəyin ləzzətini və teksturasını qorumaq və qida dəyərini tam buğda çörəyi səviyyəsinə yüksəltmək üçün incə bir tarazlıq hərəkəti olduğunu söylədi.

Bu, öğütmə prosesində çıxarılan daha az miqdarda buğda kəpəyi və buğda rüşeyminin, eləcə də quinoa, teff, sorgum və darı kimi vitaminlər, minerallar və liflə daha zəngin olan digər taxılların əlavə edilməsini nəzərdə tutur. Çörəyə yaşıl noxud və noxud əlavə edilərək zülal baxımından zənginləşdirilməsi nəzərdə tutulur.

"Biz frezeləmə zamanı hansı vitamin və mineralların məhv edildiyini dəqiq öyrənmək istəyirik" dedi Dr Howarth.

"Digər taxıllardan istifadə etməklə biz dəmir, sink və vitamin səviyyələrini və ən əsası lif tərkibini artıra bilərik, çünki ağ çörəyin tərkibində çox az lif var, lakin bu, sağlamlıq üçün çox vacibdir ." Dr Howarth bu məhsullarla yeni reseptlər yaratdıqdan sonra, un istehsalçısı Shipton Mill-in məhsul inkişaf meneceri Chris Holister onları çörəyə çevirəcək.

"İnsanlar tam buğda çörəyinin onlar üçün daha yaxşı olduğunu bilirlər, lakin çoxları ya dadına görə, ya buna öyrəşmədiklərinə, ya da maraqlanmadıqlarına görə onu təxirə salırlar" dedi Holister.

Son mərhələdə insanlar yeni çörəyin dadına baxacaq və supermarketlərdə onu ağ çörəkdən ayırd edib-etmədiklərini yoxlayacaqlar.

Holister məndən az miqdarda taxıl və noxud əlavə edilmiş ağ undan hazırlanmış ilk prototip üçün sınaq subyekti kimi istifadə etdi.

Supermarketdən aldığımız ağ çörəklərdən daha xırtıldayan idi, amma başqa cür görünüşü və dadı ağ çörəyə bənzəyirdi. Amma hələ görüləsi çox iş var. Məhsulun təxminən iki il ərzində Böyük Britaniyada supermarket rəflərində olması planlaşdırılır.

Eltac Zülfüqaroğlu/Turkustan.az

Seçilən
112
27
Mənbələr
Şərh ()
Bağla