AZ

Şokolad alarkən diqqət edin! -Mütəxəssis

Bu gün marketlərdə demək olar ki, hər kəsin gündəlik istifadə etdiyi şokoladın bir çox növləri ilə qarşılaşa bilərik. Şokolad təbii və əlavəli hazırlanır. Təbii şokolad yalnız kakao paxlası və şəkərdən alınır, əlavəli şokoladın tərkibinə bunlardan başqa süd, qəhvə, qoz və s. qatılır. Şokoladın tərkibində 35-37 faiz yağ olur. Şokolad hazırlamaq üçün kakao paxlasını təmizləyib çeşidləyir və qovurduqdan sonra xırdalayıb narın üyüdürlər. Üyüdülmüş kakaonun bir hissəsini sıxıb yağını ayırırlar. Mütəxəssislər bildirirlər ki, şokoladın tərkibində olan kakaonun insan orqanizminə bir çox faydası var.

Bəs görəsən bu, növündən asılı olaraq bütün şokoladlara şamil olunurmu? Ümumiyyətlə, insanlar şokolad seçərkən nələrə diqqət etməlidir?

Sağlam qidalanma mütəxəssisi Məhsəti Hüseynova məsələ ilə bağlı “İki sahil”ə açıqlamasında bildirdi ki, kakao şokoladın xammalı hesab olunur: “Kakaonun tərkibində isə xüsusilə dəmir, maqnezium, kalium və mis var. Eyni zamanda antioksidantlarla da zəngindir. Antioksidantlar isə insan orqanizmində sərbəst radikallarla mübarizə apararaq xərçəngin qarşısını alır. Kakaodan hazırlanmış şokoladlardan xüsusilə günün birinci yarısında qəbul etdikdə insanın orqanizminə daha çox fayda verir və enerjili olmasına xidmət edir. Ona görə tərkibi 72% kakao olan şokoladlar daha faydalı hesab olunur. Eyni zamanda insan orqanizminin artıq kolori almasına səbəb olmur. Bir çox hallarda şokoladları südlü, fındıqlı və digər inqridientlərlə qarışdıraraq istehsal edirlər. Bu kimi şokoladlar kakaonun faizi az olduğu üçün insana artıq kalori və çəki verir. Xüsusilə də miqdarından artıq və axşam saatlarında qəbul edilərsə, piylənməyə səbəb olur. Bu səbəbdən şokolad alarkən diqqət edilməlidir ki, məhsul düzgün şəraitdə saxlanılmış, paketi deformasiyaya uğramamış olsun. Həmçinin əgər şokolad əriyib və yenidən dondurulubsa, bu da bir çox hallarda məhsulun tərkibində hər hansı dəyişikliklərin baş verməsinə səbəb ola bilər. Əgər əriyən keyfiyyətli şokoladdırsa və tərkibi daha çox kakaodan ibarətdirsə, bu zaman üzərində ağ örtük görünə bilər ki, bu da onun yağının üzə çıxmasının əlamətidir. Lakin şokolad hazırlanarkən keyfiyyətli yağlardan istifadə olunmayıbsa, yaxud daha çox digər kimyəvi qatqı maddələrindən istifadə olunubsa, belə məhsullar hər zaman orqanizmdə allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Xüsusilə də belə şokoladları qəbul edən insanlarda dad reseptorlarının pozulmasına görə iştahsızlıq və digər qidalardan zövq almamaq, şəkərdən, şokoladdan asılılıq yarana bilər. Eyni zamanda, şokolad alarkən etiket, markalanma və saxlanma qaydalarına əməl olunması çox önəmlidir”.

Sayalı Abasova, “İki sahil”

Seçilən
76
Mənbələr
Şərh ()
Bağla

Reytinq

“Rövşən öpür, mən öpürəm. Səhərə qədər sevişirik onunla” – Elnarədən SƏMİMİ ETİRAF – VİDEO
21332
Arvadını sevgilisi ilə birlikdə tutdu - Ölümündən əvvəl bunları paylaşdı - FOTO
19361
İvana Sertin Şri-Lanka istirahəti - Fil ilə əyləncəli görüntüləri - FOTO/VİDEO
18290
Zaqatalada baş verən ağır yol qəzasının təfərrüatları məlum olub - YENİLƏNİB VİDEO
17696
Çingiz Mustafayevin toyudur - FOTOLAR
16938
Viza düzəltmək adı ilə 202 nəfəri aldadan qadın həbs edildi
16775
Adəmin atası AZADLIĞA BURAXILDI - VİDEO
16113
Tiktokda saçını qırxıb etiraz edən qadın kimdir? - MARAQLI FAKT
15550
4 ailə üzvünü öldürən polisin mesajları yayıldı - FOTO
12046
Lənkəranda meyiti tapılan 70 yaşlı qadınla bağlı bəzi təfərrüatlar məlum olub - FOTO - YENİLƏNİB
11286
"50 dəfə elçi göndərdim, gəlmədin” - Əlikram Bayramov
9373
"Zaur, yenə çaşdın..." - VİDEO
8876
Türkmənistan sakini evlənib həyatının şokunu yaşadı
8443
Səhhəti pisləşən Elcan Rəsulovun vəziyyəti NECƏDİR? - ÖZƏL
8020
Elçin boşandığını etiraf etdi - FOTOLAR
7549
ATV-dəki verilişi yıxıb sürüdü... - Video
7190
Minimum əmək haqqı nə qədər arta bilər?
7103
5 ailə üzvünü öldürən Əhməd azadlığa çıxır? - Vəkil açıqladı
6391
Öldürdüyü qardaşı 30 il əvvəl onu bıçaqlayıbmış...
6000
Saray Ailə Sağlamlıq Mərkəzinin terapevti Sevinc Zeynalova vəfat edib
5777