AZ

Suyun düzgün içilməsi ilə bağlı keçmişin məsləhətləri

Düzgün su içməyi bilirsinizmi?

 

Biz həyatımızda bütün bədənimizdə dövr edən sudan başqa demək olar heç bir şeydən ibarət deyilik. Düzdür, suyun öz xüsusiyyətləri var. Suyu adi, duzlu, şirin, yaxud bulyon şəklində qəbul edirik. Sonuncu həzm üçün çox faydalıdır, buna görə də minlərlə ildir insanlar nahara bulyonla başlayırlar. Məhz bu “su” mədə şirəsini bol ifraz etməyə kömək edir.

 

Aztibb.az xəbər verir ki, “Pravda” nəşrinin məlumatına görə, insan heyvanlardan fərqli olaraq həmişə onu canlandıran və ya əhval-ruhiyyəni yüksəldən içkilər axtarıb və sınaqdan keçirib. Bu qəhvə, çay, kakao, spirtdir. Sonuncu haqqında daha sonra danışacağıq. Ancaq hələlik içdiyimiz və yediyimiz hər şeyin əsasını təşkil edən suya diqqət yetirək.

 

Mədəmizin sağlamlığı birbaşa istehlak edilən mayedən asılıdır

 

Təəssüf ki, bugünkü tibb axsaqdır və ulduz falına əsaslanan orta əsr eskulapiyalılarını çox xatırladır. Piroqov, Seçenov, Bakulev və ya Burdenkonun dövrləri daha çox hörmətə malikdir.

 

Hər yarım saatdan bir mədəmiz yarım litr su ilə boş qalır, ağır ət yeməkləri isə tam üç saat orada qalır. Aydındır ki, müxtəlif içkilərin müxtəlif mədələr tərəfindən həzm olunması yarım saatdan çox çəkə bilər. Həmçinin qeyd olunub ki, su temperaturdan asılı olaraq zamanla mədəmizdə saxlanılır. İsti və soyuq su mədədə tez sıxılır və bayra çıxmağı xahiş edir.

 

Amma ilıq su mədə sancmalarını azaldır və tez-tez ürək bulanmasına səbəb olur. İstehlak üçün ən yaxşı suyun temperaturu təxminən 13 dərəcədir. Amma buzlu su mədənin fəaliyyətini həddindən artıq zəiflədir və bağırsaqların iltihabına səbəb ola bilər. Əlbəttə ki, hər şey yaşınızdan və sağlamlığınızdan asılıdır. Köhnə nəsil uşaq vaxtı çöldəki nasoslardan tez-tez buz kimi su içərdi. Amma bu nə vaxt idi... hazırkı mühitlə bu mümkün deyil.

 

İstənilən sodaya olan sevgimizi bilərək, qeyd etmək lazımdır ki, qazlı su mədəni yaxşıca uzadır, həcmini artırır və boşalmasını gecikdirir. İki saat keçsə də, soda hələ də mədəmizdə qalır.

 

Süni qazların bizə təbii mənbələrdən olan "soda"dan daha çox zərər verdiyini vurğulamaq lazımdır.

 

Suyu sakitcə, kiçik qurtumlarla, daha yaxşı isə qaynadılmış su içmək lazımdır

 

Həmçinin qeyd etmək lazımdır ki, su içərkən belə, sağlamlığımız üçün kəmiyyət vacibdir. Hətta böyük miqdarda ən təzə, ekoloji cəhətdən təmiz su heç bir şəkildə zərərsiz deyil. İlk növbədə mədə şirəsini sulandırır, həzmi gecikdirir və mədəyə yük yaradır. Həkimlər gündə 800 qramdan çox içməməyi məsləhət görürlər. Öz təcrübəmdən bilsəm də, bu gün bir litr yarımdan danışırıq. Yəqin ki, cəhd etməyə dəyər. Baxmayaraq ki, bunu sınayacaq və ya riskə atacaq mədəmizdir.

 

Və burada əlavə etmək lazımdır ki, qaynadılmış su həmişə zərərsiz deyil. Məlum olub ki, su qaynayanda karbon qazını itirir. Və bu, yalnız dad və mineral duzların itirilməsi deyil, həm də mədə üçün bir ağırlıqdır.

 

Baxmayaraq ki, bir çox alim yalnız qaynadılmış suyun tərəfdarıdır, bu, hər yerdə içə biləcəyimiz helmintik yumurtalar və digər iyrənc şeylər orqanizmimizə qəbul etməyimiz deməkdir.

 

Və nəhayət, əsas məsləhət. Sudan çəkinmək istər-istəməz iştahı cilovlayır və zəiflədir. Buna görə də nahar zamanı bir stəkan su kifayətdir. Və üç saatdan sonra təkrar edə bilərsiniz. Bu artıq günorta çayı olacaq.

Seçilən
70
Mənbələr
Şərh ()
Bağla