AZ

Ekspert ən faydalı üzüm növlərini açıqladı

Üzüm seçərkən giləmeyvə rənginə diqqət yetirməlisiniz. 

Ucnoqta.az xəbər verir ki, dietoloq Mariyat Muxinanın sözlərinə görə, qırmızı üzüm ən sağlam çeşid hesab olunur. Fakt budur ki, yalnız onun tərkibində kifayət qədər miqdarda resveratrol var.

Dietoloq Mariyat Muxinanın sözlərinə görə, bu çeşid ürək və qan damarlarının fəaliyyətini yaxşılaşdırmağa kömək edən faydalı maddələrlə zəngindir.
Qırmızı üzümün tərkibində qanda pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən resveratrol var.

Üzüm həm də mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətini yaxşılaşdıran liflə zəngindir. Düzdür, lif qastrit və xoralar üçün tövsiyə edilmir.
Bununla belə, bu cür əks göstərişlər olmadıqda, üzüm həzmi yaxşılaşdırmağa, peristaltikanı yaxşılaşdırmağa və nəcislə bağlı problemləri aradan qaldırmağa kömək edir.

Muxina xəbərdarlıq edib ki, bir dəfəyə 200 qramdan çox olmayan üzüm yemək tövsiyə olunur. Əks halda, meteorizmlə qarşılaşa bilərsiniz.
Dietoloq üzümün tərkibində şəkərin yüksək olması barədə də xəbərdarlıq edib, ona görə də şəkərli diabetiniz varsa yeməməyiniz daha yaxşıdır.

Həkim Elena Malışevanın sözlərinə görə, qara üzümdə görmə kəskinliyinə təsir edən piqment istehsalına cavabdeh olan çoxlu karotenoidlər var.
İkinci yerdə qırmızı üzüm, üçüncü yerdə yaşıl üzüm gəlir.

Yaşlılıqda gündəlik üzüm istehlakı vizual magenta piqmentinin sıxlığını 80% -dən çox artırır. Bunu üç yüzə yaxın qocanın iştirak etdiyi araşdırma göstərdi.

Seçilən
32
ucnoqta.az

1Mənbələr