AZ

60 yaşdan yuxarı insanlar nə yeməlidir? –Həkim rəyi

Rusiyalı qastroenteroloq və dietoloq Yekaterina Girenko 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün faydalı olan qidaları açıqlayıb.

Azpost.info-nun məlumatına görə, həkim Gazeta.Ru-ya bildirib ki, 60 yaşdan yuxarı insanlar üçün balıq, süd məhsulları, meyvə və tərəvəz yemək faydalıdır. Onun sözlərinə görə, bu məhsullar ürək xəstəlikləri, sınıqlar və xərçəng riskini azaldır.

Ateroskleroz və ürək-damar xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün yaşlı insanlara həftədə ən azı iki-üç dəfə balıq yemək tövsiyə olunur. Az miqdarda bitki yağları da faydalıdır. “Heyvani yağları minimuma endirmək daha yaxşıdır”, – deyə həkim izah edib.

Həkim qeyd edib ki, qaraciyər kimi qidada çoxlu xolesterin var. Ona görə də onu həftədə bir dəfədən çox olmayaraq yemək məsləhət görülür. Süd məhsulları kalsiumla zəngin olduğu üçün osteoporoz (sümük gücünün azalması) riskini azaldır.

Kalsium norması gündə 1200 mqdir. Onlar fermentləşdirilmiş süd məhsulları, küncüt toxumu, soya və tofu pendiri ilə zəngindir. Qastroenteroloq vurğulayıb ki, kalsium ispanaq, qəhvə, yaşıl noxud, qulançar və fıstıq kimi oksalat turşusu olan qidalardan daha az sorulur.

Diyetoloq əlavə edib ki, bu yaşda olan insanların qida rasionunda D vitamini olan qidaların olması vacibdir. B isə balıq, xama, pendir və yağda olur.

 

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
47
azpost.info

1Mənbələr