AZ

Yaşlanmayı sürətləndirən QİDALAR

“Qızardılmış, duzlu və şirin qidalar qocalmanı sürətləndirir”

Medianews.az xarici mediaya istinad edərək xəbər verir ki, bunu endokrinoloq və diyetoloq Oksana Mixaleva deyib.

Onun sözlərinə görə, yaşlanmaya oksidləşdirici stress deyilən, xroniki aşağı dərəcəli iltihab, həmçinin orqanizmdə inkişaf etmiş qlikasiya məhsullarının əmələ gəlməsi və onların qanda artıq miqdarı səbəb olur.

“Bu üç qocalma mexanizmini sürətləndirə bilən qidalar tez-tez Qərb pəhrizinə daxil edilir. Bura çoxlu yağlı, qızardılmış, duzlu və şirin qidalar daxildir. Duz, şəkər və yağın bu birləşməsi sadalanan yaşlanma mexanizmlərinin işə salınmasına gətirib çıxarır”, – deyə Mixaleva bildirib.

Onun fikrincə, ən təhlükəliləri emal olunmuş qidalardır: emal olunmuş qırmızı ət, sənaye üsulu ilə istehsal olunan kolbasa, köftələr, karbonatlar, vetçina, fast food, ləzzətli yeməklər (qəlyanaltılar), şəkərli içkilər və bütövlükdə şirniyyatlar daxildir.

Mixaleva həmçinin bir çox hazırlanmış qidaların, o cümlədən toyuq budu və qızardılmış kartof, qızardılmış tərəvəzlər, ət məhsulları və marqarinlə hazırlanmış bütün sənaye çörəklərində olan trans yağların mənfi təsiri barədə xəbərdarlıq edib. Diyetoloq həmçinin xurma və kokos yağlarında olan doymuş yağları, eləcə də kokos südünü istehlak etməmək barədə xəbərdarlıq edib.

“Əgər emal tələb olunmursa, təzə yemək daha yaxşıdır. Siz həmçinin qızartmadan qaçmağa çalışmalısınız, çünki qızartma, xüsusən də açıq odda və kömürdə qocalma prosesini tetikleyen çoxlu miqdarda qlikasiya son məhsulunun əmələ gəlməsinə gətirib çıxarır”, – deyə həkim tövsiyə edib.

Medianews.az

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
39
medianews.az

1Mənbələr