AZ

Buzlu qəhvəni cəmi 3 dəqiqəyə HAZIRLAMAĞIN YOLU

Buzlu qəhvənin pərəstişkarısınız, lakin bu qədər uzun müddət gözləməyi sevmirsinizsə, diqqətlə oxuyun.

Lent.az xəbər verir ki, tədqiqatçılar qrupu ultrasəs dalğalarından istifadə edərək üç dəqiqə ərzində soyuq dəmlənmiş qəhvə dəmləmək üçün bir üsul tapıblar.

Avstraliyanın Yeni Cənubi Uels Universitetinin alimləri əvvəlcə ultrasəsdən istifadə edərək qəhvədən daha çox antioksidant əldə etmək mümkün olub-olmadığını öyrənməyə çalışıblar. Bu cəhd uğursuz olsa da, buzlu qəhvə həvəskarlarını həyəcanlandıra biləcək bir kəşflə qarşılaşıblar.

Tədqiqat müəllifi Fransisko Trujillo “New Scientist”ə “Bunun kimi heç nə yoxdur” dedi. “Dadı, ətri xoşdur, dadı daha viskozdur, adi espressodan daha az acıdır. Və insanların xoşuna gələn turşuluq səviyyəsinə malikdir. Bu, indi mənim ən çox sevdiyim qəhvə üsuludur”.

Tez bir zamanda dəmləmək üçün tədqiqatçılar əvvəlcə istifadə etdikləri 18,800 dollarlıq ultrasəs avadanlığından daha münasib qiymətə olan adi espresso maşınından istifadə ediblər.

Möhürlənməmiş espresso yuyucusu vasitəsilə soyuq su keçirərək, qəhvəni müxtəlif vaxtlarda ultrasəs dalğalarına məruz qoyublar. Üç dəqiqədən sonra aroma daha çox adi buzlu qəhvəyə bənzəyir, lakin dadı daha acı olur.

Sürətlənmiş soyuq dəmləmə prosesinin arxasında duran elm adi qəhvə içənlər üçün mürəkkəb olsa da, tədqiqatçılar deyirlər ki, “akustik kavitasiya” vasitəsilə ultrasəs dalğaları əslində qəhvə zəmini parçalayır. Bu, daha qısa müddətdə daha yüksək istehsal həcminə nail olmağa imkan verir. Trujillo ortaya çıxan soyuq dəmləmənin nə qədər xoş olduğunu qeyd edərkən, adi qəhvədən daha qeyri-şəffaf olacaq, çünki ultrasəs dalğaları qəhvənin içindəki yağları emulsiya edir. Soyuq dəmləmənin nəticələri qəhvə elminin ən son inkişafıdır.

Bütün xəbərləri reklamsız oxumaq üçün

Günlük ölkədə baş verən xəbərləri bizdən izlə.

Seçilən
63
4
medianews.az

5Mənbələr