AZ

Bağırsaq xərçənginin qarşısının alınması üçün pəhriz

Hər il dünyada 800 mindən çox yeni kolorektal xərçəng hadisəsi aşkar edilir və bu patoloji üçün ölüm və əlillik göstəriciləri rekord səviyyədədir. Xərçəngin bu növünün qarşısını almaq üçün dörd qidalanma qaydasına riayət etmək kifayətdir.

HİT.az xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya onkoloq və kimyaterapevt Anton İvanov bildirib.

"Birincisi, müntəzəm olaraq taxıl, toxum, tam taxıl, paxlalılar, tərəvəz, göyərti və pəhriz lifi ilə zəngin olan digər bitki qidalarından istifadə etmək vacibdir. Bu, kolon və düz bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır", deyə İvanov qeyd edib.

Bitki mənşəli qidalar liflə yanaşı, A, C, E vitaminləri, beta-karoten, selen, fol turşusu, fitoestrogenlər və flavonoidlərlə də zəngindir ki, bunlar antioksidant və iltihab əleyhinə təsir göstərir, orqanizmi kanserogenlərin zərərli təsirindən qoruyur və bədxassəli proseslərin inkişafının qarşısını alır.

Daha iki əsas qayda həddindən artıq yeməmək və qəbizliyin olmadığından əmin olmaqdır. Bu amillərin hər ikisi bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini artırır. Son məsləhət "Qərb pəhrizindən" imtina etməkdir.

"Yüksək işlənmiş qidaların və heyvan yağlarının həddindən artıq istehlakı kolon və düz bağırsaq xərçənginin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə artırır. Bu, kimyəvi əlavələr, şəkərlər və doymuş yağlarda yüksək olan qidaların üstünlük təşkil etdiyi "Qərb pəhrizi"nin xarakterik xüsusiyyətidir: qırmızı ət, fast food, işlənmiş qidalar, qəlyanaltılar, bişmiş məmulatlar, həmçinin həyati vacib qidaların həddindən artıq qeyri-kafi istehlakı. maddələr və pəhriz lifi", deyə İvanov izah edib.

Samir

Seçilən
33
Mənbələr
Şərh ()
Bağla